ВМСУ: Кораблі РФ застосовують нову схему маскування, щоб їх було важче ідентифікувати

Новини
Фрегат «Адмірал Эссен» Черноморського флоту РФ Фото: А.Бричевский

Російські окупанти почали застосовувати для своїх кораблів в Чорному морі нову схему маскування, зокрема фарбуючи їх носи та корму у чорний колір, щоб їх було важче ідентифікувати в нічний час і таким чином захистити від українських атак. Така схема маскування використовувалась ще під час Другої світової війни.

Про це розповів речник Військово-морських сил ЗС України Дмитро Плетенчук в ефірі телеканалу «Ми-Україна» в рамках національного телемарафону.

«Вони зафарбовують у чорний колір передні та задні частини кораблів, щоб у нічний час доби було важче визначити тип корабля, також для того, щоб його можна було сплутати з чимось іншим і на нічному фоні це нібито має їм якось допомоги. Знаєте, є таке прислів’я українське: «Дурень думкою багатіє». Це про цю ситуацію. Ці методи були використані ще у Другу світову війну. Як це їм допоможе? Побачимо згодом», – сказав Плетенчук.

22 червня видання Naval News повідомило, що російський військово-морський флот застосовує новий підхід до захисту своїх найцінніших військових кораблів від українських атак.

Зокрема росіяни наносять на сторожовий фрегат проєкту 11356Р «Адмирал Эссен» ЧФ РФ камуфляж, що повинен візуально змінити тип корабля і ввести в оману операторів оптичних засобів спостереження.

Так, ніс та корма фрегату були зафарбовані темною фарбою.

Схема маскувального камуфляжу російського фрегату «Адмирал Эссен» ЧФ РФ. Інфографіка: Naval News

Як зазначалось, подібний камуфляж, ймовірно, є відповіддю на загрозу з боку морських дронів-камікадзе ВМС України, що використовують камери для ідентифікації цілі.

Видання Naval News припускає, що ця схема має на меті заплутати операторів безпілотника, щоб вони прийняли російський корабель за менш цінну ціль.

Як повідомлялось, у березні 2022 року стало відомо, що росіяни зафарбовують бортові номери кораблів РФ, які перебувають у Чорному морі, з метою приховати їх втрати та ушкодження внаслідок вогню українських захисників. У російському флоті є багато однотипних кораблів і таким чином можна приховати, який з них був уражений.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter