Кримський виробник БПЛА перейшов під «дах» Міноборони РФ напередодні грандіозного розпилу бюджетних коштів на виробництво безпілотних систем

Новини
Роман Гуров, директор ТОВ “Робоавиа”, і Максим Красюк, співзасновник і головний конструктор ТОВ “Робоавиа”
Роман Гуров, директор ТОВ «Робоавиа», і Максим Красюк, співзасновник і головний конструктор ТОВ «Робоавиа». Колаж: investigator.org.ua

Виробник безпілотників ТОВ «Робоавиа» (м. Сімферополь) став резидентом Військового інноваційного комплексу «Эра» – проєкту Міноборони з розробки новітнього озброєння. Це відбувається на фоні виділення 300 мільярдів рублів на фінансування урядової «Стратегії розвитку безпілотної авіації».

Про це йдеться у розслідування ЦЖР Кримські безпілотники: «Робоавиа» у технополісі Шойгу і злітаючий «Сейлем».

Кримське ТОВ «Робоавиа», що виробляє безпілотні літальні апарати й фігурує у розслідуванні ЦЖР «Хто ставить на крило кримські безпілотники у війні проти України», стало резидентом Військового інноваційного технополісу «Эра» (м. Анапа). Курортне розташування й відсутність вагомих результатів у розробці новітнього озброєння  дозволяє критикам порівнювати ВІТ «Эра» з провальним технополісом «Сколково». 

Під час відкриття IX міжнародного військово-технічного форуму «Армия-2023» міністру оборони РФ Сєргєю Шойгу представили ударний дрон «Сюрприз-ПРО» виробництва компанії  «Робоавиа», розроблений  для Сухопутних військ ЗС РФ. Співвиконавцем проекту у презентації вказаний ВІТ «Эра». 

В експозиції ВІТ «Эра» на форумі «Армия-2023» був представлений також розвідувальний БПЛА «Сарыч-2» типу «літаюче крило» – ще одна розробка «Робоавиа». Як стверджують Кисельов і гауляйтер Криму Сергій Аксенов, безпілотник пройшов апробацію у підрозділах  Чорноморського  флоту РФ і після випробувань скоро поступить на озброєння. За дизайном і ТТХ цей апарат майже ідентичний «Sapsan-3000» – БПЛА, який виробляли на заводі «Roboavia» в Казахстані.

Керівник планово-економічного відділу ТОВ «Робоавиа» Володимир Щокін включений до створеної 27 липня 2023 року в Сімферополі робочої групи з розвитку безпілотних авіаційних систем (БАС). Група створена на виконання розпорядження уряду РФ про «Стратегію розвитку безпілотної авіації до 2030 року». 

За словами першого віце-прем’єра РФ Андрєя Бєлоусова, бюджет нацпроекту з розвитку БАС на 2024-2026 роки складатиме 300 млрд рублів (3,1 млрд доларів США по нинішньому курсу Центробанка РФ). 

ТОВ «Робоавиа» засновано у 2015 році в Сімферополі авіамоделістами клубу, що діяв на базі аеродрому «Заводське». У 2022 році змінило структуру власності: 90% уставного капіталу «Робоавиа» тепер належить 72-річній росіянці з Ростова Людмілє Гуровой, а її син Роман Гуров став гендиректором.  У липні 2023 було оголошено про будівництво нового заводу «Робоавиа» в Аксайському районі Ростовської області, що вироблятиме  1 100 БПЛА на рік. Обсяг інвестицій  – 500 млрд. рублів. Непрозоре фінансування і персони нових номінальних власників компанії дозволяють вважати, що реальний контроль над компанією перейшов до верхівки силових структур РФ.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter