Ігор Поночовний пояснив, який саме бізнес у Криму підпадає під статтю про колабораційну діяльність

Крим
Ігор Поночовний, керівник прокуратури АР Крим та Севастополя Фото: investigator.org.ua

Кримінальної відповідальності варто боятися лише тим з кримських підприємців, які свідомо співпрацюють з окупаційною владою, Збройними силами РФ та її каральними органами з метою заподіяння шкоди Україні.

Про це в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань повідомив Ігор Поночовний, керівник прокуратури АРК і м.Севастополь.

Він запевнив, що масового застосування до кримського бізнесу статті 111-1 ККУ про колабораційну діяльність, яким кримчан лякають російські окупанти і пропагандисти, не буде.

«Про колабораційну діяльність можемо говорити тільки в тому випадку, коли бізнес свідомо співпрацює з окупаційною адміністрацією, зі збройними силами чи правоохоронними органами РФ. Тобто, виконує оборонні замовлення, постачає товари, послуги Росгвардії, ФСБ, окупаційним адміністраціям», — заявив Ігор Поночовний. 

Бізнес, який спрямований на задоволення потреб цивільного населення в Криму та сплачує податки до російського бюджету під дію цієї статті не підпадає. 

«Ми говоримо про злочин як про умисне діяння. Тобто, умисна співпраця з державою-агресором з метою завдання шкоди Україні. Вести бізнес в Криму, спрямований на отримання прибутку і задоволення потреб цивільного населення, який змушений платити податки, — це не колабораціонізм», — заявив керівник кримської прокуратури. 

Кримінальної відповідальності варто боятися також тим, хто добровільно займає посади в окупаційних органах влади, хто здійснює інформаційну діяльність проти України, тощо.

Що стосується так званих «волонтерських ініціатив», які плетуть маскувальні сітки, шиють одяг, готують їжу та збирають допомогу російським військовим, їхню діяльність прокуратура АРК кваліфікує не як колабораційну діяльність, а як пособництво державі-агресору.

«Такі злочини ми теж розслідуємо і притягуємо до відповідальності «волонтерів», які збирають допомогу для Збройних сил держави-агресора», — додав Ігор Поночовний.

Про діяльність «волонтерських ініціатив», які отримують гроші від «Фонду президентських грантів» на проекти на окупованих територіях, ЦЖР розповідав у матеріалі «Грантоїди Фонду Путіна»: частина 1, частина 2