У Криму щонайменше 36 політв’язнів потребують негайної медичної допомоги – представник омбудсмена України

Крим
Ельвін Кадиров, представник Уповноваженого з прав жителів АР Крим та м.Севастополя. Фото: УНІАН

В окупованому Криму 208 громадян України перебувають у місцях позбавлення волі через політично вмотивоване та/або релігійне кримінальне переслідування з боку РФ. Щонайменше 36 з них потребують негайної медичної допомоги.

Про це заявив представник Уповноваженого з прав жителів АР Крим і Севастополя Ельвін Кадиров, повідомляє Офіс омбудсмена України.

За словами Кадирова, щонайменше 208 громадян України перебувають у місцях позбавлення волі через політично вмотивоване та/або релігійне кримінальне переслідування з боку РФ. З них 125 – це представники корінного кримськотатарського народу.

«Представник Уповноваженого акцентував увагу на продовженні репресій у в’язницях та ненаданні медичної допомоги, що у міжнародному праві прирівнюється до катування. Через це загинули вже двоє кримських політв’язнів і щонайменше 36 політв’язнів потребують негайної медичної допомоги», – зазначили в Офісі омбудсмена.

Кадирова також наголосив на важливості об’єднання зусиль міжнародної спільноти для тиску на РФ з метою звільнення всіх політв’язнів.

«Важливо, щоб всі протиправні дії РФ на території Кримського півострова були засуджені міжнародною спільнотою, а всі без винятку випадки порушення прав і свобод людини були належно покарані. Крим – це Україна!», – підсумував представник Уповноваженого з прав жителів АР Крим і Севастополя.

Нагадаємо:

  • Правозахисники фіксують випадки, що Росія, ігноруючи норми Міжнародного гуманітарного права, етапувала кримських політв’язнів в Красноярський край, Башкортостан, Північний Кавказ, Приуралля та Челябінську область. Це є серйозним викликом для родин ув’язнених, яким важко відвідувати своїх рідних, бо коштує дорого та займає багато часу. Крім того, не всі кримські адвокати мають можливість відвідувати віддалені регіони РФ і тому доводиться шукати захисників на місцях.