10 років: Кримський спротив за завісою мовчання. У Києві журналісти і правозахисники провели дискусію про початок окупації – відео

Крим

У Києві кримські журналісти, які ризикуючи свободою та життям, висвітлювали події 2014 року на півострові, та учасники руху опору окупації розповіли на публічній дискусії про те, як здійснювався кримський спротив російській агресії 10 років тому.

Головна редакторка Центру журналістських розслідувань Валентина Самар нагадала, що спротив проти окупації був не спротивом української влади, а громадянським виявленням волі.

“Сьогодні серед нас немає великих політиків, як їх не було і під час майданів в регіонах, зокрема, в Криму. Там було мало учасників, бо на них активно тиснули, їх фактично вбивали, як у Сімферополі, Феодосії, Ялті, Керчі. Навіть якщо ці люди не були активістами, а просто носіями іншої точки зору, вони підпадали під “нейтралізацію”. А розвідка та контррозвідка російська в Криму працювала активно, без перешкод завжди”, – розповіла Валентина Самар.

Вона нагадала, що вже 23 лютого російськими військами у Севастополі була захоплена влада.

“Але на це, на жаль, ніхто не відреагував. Тоді експорт насилля перемістився з Севастополя на весь Крим. На жаль, через те, що ЧФ РФ не був локалізований в одному місті, російські військові вільно себе почували на півострові і впродовж тижня взяли під контроль весь Крим. Спротив, в основному, був громадянський. Я можу на пальцях однієї руки порахувати українських політиків, які прилетіли в Крим”, – розповіла Самар.

За її словами, тільки за березень 2014 року було зафіксовано близько 100 випадків нападів на журналістів. А вже за 10 років окупації РФ розбудувала масштабну систему репресій проти незгодних з окупацією Криму.

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 16 березня 2014 року в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.
  • 26 лютого 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про встановлення 26 лютого Днем спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.