У Запоріжжі відкрили перший в Україні Центр з розшуку громадян, зниклих безвісти на ТОТ – куди звертатися

Влада
Криміналісти ГУ Нацполції у Запорізькій області документують воєнні злочини окупантів. Фото: facebook.com/vkgunpzp

У Запоріжжі главк Нацполіції відкрив перший в Україні Центр з розшуку громадян, зниклих безвісти на тимчасово окупованих територіях та під час бойових дій. Цим будуть займатись слідчі, оперативники та криміналісти.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на відділ комунікації Головного Управління Нацполіції в Запорізькій області.

«Відкриваємо перший в Україні центр з розшуку громадян, зниклих безвісти за особливих обставин. Це ті особи, які зникли під час бойових дій та на тимчасово окупованих територіях України», – пояснюють в Нацполіції.

У центрі будуть працювати понад 40 співробітників – слідчі, оперативники, регіональний координатор Офісу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, а також криміналістична лабораторія для швидкісного встановлення ДНК-профілю людини. Процес ідентифікації осіб замість декількох днів, як було раніше, займатиме лише 1,5-2 години.

В Центрі проводитимуть збір та обробку інформації для встановлення можливого місцезнаходження зниклих людей – перебування у полоні, за кордоном або доведення факту загибелі.

Правоохоронці нагадують, якщо втрачено зв’язок з рідними та близькими, що залишилися на тимчасово окупованих територіях Запорізької області або мешкали чи перебували у місцевостях поблизу лінії зіткнення, необхідно звертатися до територіальних підрозділів поліції або за телефонами: 102, 096-926-75-62, 066-916-31-82.

За даними правоохоронців, на території Запорізької області близько 2000 громадян мають статус безвісти зниклих під час бойових дій та на тимчасово окупованих територіях.

Раніше Центр журналістських розслідувань повідомляв, що Мінреінтеграції переспрямувало діяльність ДП «Реінтеграція та відновлення» на роботу колцентрів з пошуку зниклих безвісті та розшуку, передачі та репатріації тіл та рештків осіб, загиблих у зв’язку зі збройною агресією проти України. На діяльність ДП у 2023 році виділено майже 108 мільйонів гривень.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter