Вироки колаборантам на Херсонщині, нові фортифікації окупантів на Запоріжчині та біглий кримський ексурядовець на службі у Росії: огляд подій за тиждень

Війна
Колаж: investigator.org.ua

Огляд найважливіших новин за тиждень, 29 квітня – 5 травня 2024 року, на тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської, Запорізької областей України та Криму.

Херсонська область

51-річний Іван Короткий, колишній депутат і експосадовець Каховської міської ради на Херсонщині отримав заочну підозру в колабораційній діяльності. За роботу в окупаційній поліції йому світить від 12 до 15 років позбавлення волі і конфіскація майна. Першим про його перехід на бік ворога писав ЦЖР.

***

Раніше судимий за крадіжку 48-річний Руслан Шабаєв з Горлівки Донецької області в лютому 2022 року добровільно мобілізувався до так званої «ДНР». Він воював проти мирних українців у Херсонській і Донецькій областях та потрапив у полон ЗСУ 20 листопада 2023 року. Шабаєв отримав вирок – 13 років 1 місяць позбавлення волі з конфіскацією майна.

***

Юрій Поет, водій незаконно створеної окупантами колонії на Херсонщині, а також Світлана Горбунова, спеціалістка відділу нарахувань окупаційного управління праці і соціальної політики селища Білозерка Херсонського району визнані винними в колабораційній діяльності. Вироки – позбавлення права працювати в органах влади протягом 12 і 10 років відповідно.

***

Російські загарбники 28 квітня викрали з власної оселі 51-річного мешканця Каховки Херсонської області Геннадія Рашевського. Раніше вони вже незаконно позбавляли його волі і неодноразово проводили у нього обшуки.

Геннадій Рашевський, житель Каховки, викрадений окупантами. Фото: Faceboook/Каховська міська територіальна громада

***

3 роки 3 місяці позбавлення волі з випробувальним терміном в 1 рік. Такий вирок пенсіонеру Миколі Макаренку 23 квітня виніс Херсонський міський суд. Чоловік поширював на своїй сторінці в соцмережі повідомлення, які виправдовували збройну агресію РФ проти України.

***

Приморський районний суд Одеси 30 квітня визнав Людмилу Кошолап з Херсонщини винною в колабораційній діяльності. За участь у проведенні незаконного референдуму на окупованій території у вересні 2022 року вона отримала 5 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, крім житла.

***
Напередодні Великодня російські окупанти збільшили кількість штурмів на півдні України. В основному вони зосередилась на атаках біля села Кринки на Херсонщині та села Роботино на Запоріжчині.

***

Запорізька область

Більше консультативних послуг та психологічної підтримки, а замість гуманітарної чи фінансової допомоги – можливість отримати нову спеціальність, працевлаштуватися чи відкрити власну справу. Недержавні інституції в Україні змінили структуру підтримки вимушено переміщених осіб та осіб, постраждалих від війни, і концентруються на підвищенні економічної спроможності українців. Що це значить на практиці, Центр журналістських розслідувань обговорив з представницями двох організацій недержавного сектору: Благодійний фонд «Право на захист» та ГО «Центр «Побратим».

***

Виконуючою обов’язки голови окупаційного «уряду» на ТОТ Запорізької області з 19 квітня є чиновниця з Челябінська Іріна Гехт. Документи за її підписом вже публікують на сайті «уряду». Сама чиновниця знаходиться на ТОТ і своє призначення не спростовує.

Ірина Гехт під час виборів президента РФ. Фото chelyabinsk.er.ru

Ірина Гехт під час виборів президента РФ. Фото chelyabinsk.er.ru

***

Російські окупанти використовують захоплену територію Запорізької атомної електростанції для запусків дронів-камікадзе над ядерними реакторами, а також для тренувань пілотів FPV-дронів, чим займається російський проєкт «Архангел», про який писав ЦЖР.

***

Кабмін України погодив призначення трьох заступників очільника Запорізької обласної військової адміністрації Івана Федорова. Двоє з них – Михайло Семікін та Олександр Щербаков – були заступниками Федорова на момент його перебування на посаді міського голови Мелітополя. Наталя Будяк – з команди очільника Дніпропетровської ОДА Валентина Рєзніченка. Кандидати пройшли всі необхідні перевірки та повноцінно приступили до роботи з 1 травня 2024 року. Ще двоє заступників залишились на посадах від попереднього начальника ОВА, одне місце – вакантне.

***

На порталі «Освіторія» з’явилося щемке фото класної дошки в зруйнованій росіянами школі з написом «Я тут, щоб у цей клас колись повернулися діти» і підписом: «вчитель фізики Ю.А. Бондарь». Фото набрало тисячі лайків і поширень. Центр журналістських розслідувань розшукав учителя, який залишив послання, і розпитав про історію створення цього підпису.

Військовий ЗСУ Юрій Бондарь та його послання на шкільній дошці звільненої Темирівської школи Гуляйпільської громади на Запоріжчині. Фото: Ю.Бондарь

***

Окупанти розбудовують інженерно-фортифікаційні споруди (ІФС) і будуватимуть ще більше нових на ТОТ Запорізької області. Укріплення російські військові модернізують, виходячи з реалій сучасної війни. За даними супутника Sentinel-2, з початку 2024 року російська окупаційна армія побудувала нові фортифікації як у безпосередній близькості, так і за 20 – 40 кілометрів від лінії бойового зіткнення на Запоріжжі.

***

У британській розвідці вказують, що проведенням призову на окупованих територіях Запорізької області Росія намагається задовольнити потребу своїх збройних сил у додатковому особовому складі. Крім того, мобілізація є частиною кампанії Кремля з русифікації загарбаних територій та примушення її населення прийняти нову «владу».

***

АР Крим та м.Севастополь

Солом’янський районний суд Києва оголосив вирок колишньому заступнику Сімферопольського міжрайонного прокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері Артему Коноваленко. Після початку окупації Криму Росією, навесні 2014 року, він порушив присягу та пішов на співпрацю з ворогом.

***

В окупованому Криму в ніч на 30 квітня лунали вибухи. Їх чули місцеві жителі у Євпаторії, Джанкої, Сімферополі, Гвардійському та Красноперекопському районі.

***

Солом’янський районний суд Києва оголосив вирок колишньому командиру 7 роти “Самооборони Криму” Олегу Абалакову, який нині представляється як доброволець козачого штурмового батальйону “Таврида”. Його визнано винним в участі в незаконому воєнізованому збройному  формуванні, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та державній зраді і засуджено до 13 років позбавлення волі.

Олег Абалаков. Фото: “Первый крымский”

***

Прокуратура Автономної Республіки Крим та м.Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо протоієрея Сімферопольської та Кримської єпархії УПЦ (МП). За інформацією Центру журналістських розслідувань підозрюваний – Дмитро Кротков, фігурант розслідування «Грантоїди Фонду Путіна 2: орденоносний піп, фейковий снайпер і волонтери-яструби». Його обвинувачено у пособництві державі-агресору.

***

Комітет ООН з прав людини визнав, що нав’язування російського громадянства мешканцям тимчасово окупованого Криму є дискримінацією за національною ознакою та порушує права людини. Незаконне переміщення громадян України з Кримського півострова на територію Росії для відбування покарання теж є порушенням прав людини.

***

З вересня 2022 року, коли президент РФ Владімір Путін підписав указ про так звану «часткову мобілізацію», від 6 до 8 тисяч кримських татар залишили окупований Крим, щоб уникнути потрапляння до лав російської армії.

***

Служба безпеки України повідомила про підозру керівнику «Крымпатриотцентру», який готує школярів до військової служби, 53-річному підполковнику запасу Дмітрію Алєксандровічу Полковнікову, про якого писав Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Готуйся вбивати або помирати за Росію. Мілітаризація дітей в окупованому Криму». Полковніков підозрюється у порушенні законів та звичаїв війни і глорифікації осіб, які здійснюють збройну агресію РФ проти України.

Дмітрій Полковніков. Фото: krympatriotcentr.ru

***

ЦЖР випустив першу частину розслідування про російські парамілітарні організації, компанії і людей, ними об’єднаних, які воюють проти України у складі російської армії або ж усіляко її підтримують. Серед них – перша у ворожих збройних силах бригада БПЛА з назвою «ГРОМ «Каскад». Ініціатор її створення і командир – Дмітрій Саблін, депутат Державної Думи і перший заступник голови організації ветеранів «Боевое братство». Розслідуючи діяльність Сабліна і ключових осіб його бізнесових і військових проектів ми знайшли старого знайомого – Павла Бурлакова, колишнього першого віцепрем’єра Криму в урядах Василя Джарти і Анатолія Могильова, а до того – двічі народного депутата України від партії регіонів.

***

Московський міський суд у засекреченому режимі продовжив ще на три місяці – до 4 серпня 2024 року – термін арешту затриманій у грудні 2022 року на грузино-російському кордоні громадянці України, кримській татарці Леніє Умеровій, стосовно якої ФСБ сфабрикувала обвинувачення у нібито «шпигунстві». Російський правозахисний проєкт «Меморіал» визнав Умерову політув’язненою.