Американський ПЕН-центр написав про вимогу до Путіна і глави ФІФА звільнити Сенцова

Життя
Олег Сенцов Фото: ТАСС

Американський ПЕН-центр вимагає негайно звільнити українського режисера Олега Сенцова, який оголосив голодування, в листі адресованому президенту РФ Володимиру Путіну і главі ФІФА Джанні Інфантіно.

Уряди багатьох країн і правозахисні організації вважають звинувачення проти Сенцова політично мотивованими, а саме справу сфабрикованою, йдеться в листі ПЕН-центру, передає Центр журналістських розслідувань.

До Росії буде прикута особлива увага через ЧС-2018, йдеться в документі: «У дусі цього об’єднуючого глобального заходу ми все ж закликаємо вас скористатися цією можливістю, щоб зробити потужний заяву, звільнивши Сенцова негайно і беззастережно. Від цього залежить його життя» .

Свої підписи під листом поставили 48 осіб, в тому числі письменники Герта Мюллер, Джон Кутзее, Салман Рушді, Джонатан Франзен, Маргарет Етвуд, Пол Остер, співачка Патті Сміт, композитор Стівен Сондхайма і інші.

Раніше Великобританія закликала РФ звільнити громадян України, яких затримали і засудили до тюремних терміну через їх незгоди з незаконною анексією Криму.

Нагадаємо, світових лідерів на всіх континентах, які можуть відвідати футбольний Чемпіонат світу в Росії, закликають цього не робити, поки президент Володимир Путін не виконає вимогу Олега Сенцова і не звільнить 70 українських політв’язнів, що містяться в російських в’язницях.

Олег Сенцов на 23-й день голодовки з російської колонії звернувся до країн Великої сімки.

Політв’язень подякував лідерам країн G7 за те, що вони і їх країни роблять для України.

Він зазначив, що українському народові ще багато що належить зробити самостійно і за допомогою міжнародного співтовариства. «Наприклад, перемогти в цій гібридної війні з нашим ворогом», – уточнив він.

Як повідомлялось, 1 червня по всьому світу стартувала глобальна акція #SaveOlegSentsov з вимогою звільнити незаконно засудженого в Росії українського політв’язня, режисера Олега Сенцова, який з 14 травня проводить голодовку в російській колонії, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів, утримуваних в РФ.