Названо топ-10 експортних продуктів для України

Життя

Експерти проекту Європейського банку реконструкції та розвитку і Продовольчої сільськогосподарської організації ООН (FAO) оприлюднили рейтинг продуктів з найбільшим експортним потенціалом для України.

Про це LIGA.net повідомила консультант ФАО в Україні з питань інформаційної підтримки Жанна Дуфіна, передає Центр журналістських розслідувань.

Згідно з дослідженням, в ТОП-10 українських товарів, з найвищим експортним потенціалом увійшли заморожена малина, заморожена ожина, очищений волоський горіх, тепличні томати, лохина, нелущений волоський горіх, суниця садова заморожена, черешня, огірки тепличні, часник, брокколі заморожена, кольорова капуста заморожена і яблука.

Процес ідентифікації продуктів з найбільшим потенціалом для експорту з України проводився в ході рейтингової оцінки основних категорій овочів і фруктів, які можуть вирощуватися в умовах України.

В рамках рейтингового аналізу кожна з категорій отримувала певну кількість балів за такими критеріями: рівень технологій вирощування в Україні, кліматичні переваги, питома вага витрат на робочу силу, транспортабельність продукції, досвід експорту з України, зростання внутрішнього ринку, транспортні витрати в собівартості виробництва, зростання світового ринку і його ємність.