На підтримку Семени, Асєєва і Сущенка НСЖУ ініціює новорічну акцію

Життя

Національна спілка журналістів України ініціює новорічну акцію в підтримку утримуваного бойовиками на Донбасі Станіслава Асєєва, засудженого в окупованому Криму Миколи Семени і засудженого в РФ Романа Сущенка.

«Щоб проявити солідарність з Романом Сущенко, Миколою Семеною і Станіславом Асєєвим, потрібно передати або надіслати в офіс НСЖУ новорічну листівку з побажаннями колегам. Листівки планується передати адресатам через рідних і близьких, оприлюднити на офіційному сайті НСЖУ, в інших виданнях та соціальних мережах», – заявили в спілці журналістів, передає Центр журналістських розслідувань.

Листівки приймають за адресою: 01001 Київ, Хрещатик, 27-а, НСЖУ.

У Спілці журналістів попросили писати листівку для Романа Сущенко російською мовою (і враховувати, що текст переглядатимуть співробітники російської служби виконання покарань). Листівки до Станіслава Асєєву, який знаходиться в окупованому Донецьку, будуть тільки публікуватися в ЗМІ та соціальних медіа.

Сущенко – власний кореспондент агентства «Укрінформ» у Франції. Його затримали в Москві в кінці вересня 2016 року. Російські спецслужби заявили, що він є кадровим «співробітником української військової розвідки», полковником, що він збирав відомості про російської армії. Його засудили до 12 років ув’язнення за звинуваченням у шпигунстві. Сам журналіст, його захист і представники української влади відкидають закиди на його адресу.

Семена – автор Радіо Свобода і Крим.Реаліі. Підконтрольна Росії влада Криму звинуватила його в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. У вересні 2017 суд в Сімферополі призначив Семена покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю на три роки. Згодом йому скоротили термін заборони публічної діяльності до двох років. Він відкидає звинувачення.

Асєєв – автор проекту Радіо Свобода Радіо Донбас.Реаліі. Журналіст перебуває в ув’язненні, за різними даними, з травня або червня 2017 року. Спочатку він просто зник, два тижні про нього нічого не було відомо. Пізніше підконтрольна Росії угруповання «ДНР» визнала його затримання і звинуватила в шпигунстві на користь України.