Балух в листі: Психологічно в колонії з витримкою є відчутні проблеми, але до катастрофи справа поки не дійшла

Життя
Володимир Балух на «суді» Фото: RFE/RL

Політв’язень Володимир Балух з колонії міста Торжок Тверської області РФ написав листа української активістці з Латвії Тетяні Лазде.

Він повідомив, що психологічно в колонії з витримкою є відчутні проблеми, але до катастрофи справа поки не дійшла. Лист Тетяна Лазда опублікувала на своїй сторінці в соцмережі, пише Центр журналістських розслідувань.

«Не стану кривити душею – дійсно останнім часом з витримкою є відчутні проблеми, але, хвала Богу, до катастрофи справа поки не дійшла, і не в останню чергу завдяки вашим (всіх-всіх!) листам», – пише Балух.

Балух також подякував активістам за підтримку і увагу до його мамі, яка зараз «залучена» в процес з вишиванками, що допомагає їй «з меншою гостротою і болем переживати розлуку».

Володимир передає «Євгену з Миколою (ймовірно, українським політв’язням Панову і Карпюку) і всім побратимам-бранцям міцне рукостискання, слова солідарності і віри в торжество справедливості і добра».

Правозахисники закликають писати листи підтримки українському активісту, політв’язню Володимиру Балуху, якого знову помістили в ШІЗО колонії №4 у російському місті Торжок.

Як вказують правозахисники, написати українському активісту можна через російську систему ФСВП-лист.

Для цього потрібно перейти за посиланням: https://fsin-pismo.ru/client/app/letter/create

У графі «Оберіть свій регіон» потрібно відзначити «Тверська область». У графі «Виберіть установу» вказати «ІК-4 Торжок».

Листи необхідно надсилати на ім’я Балуха Володимира Григоровича, 1971 р.н. При цьому треба обов’язково вказати в листі функцію, яка дає можливість відправити зворотну відповідь.

«Для того, щоб українець отримав ваші листи, рекомендуємо писати їх російською мовою і уникати речень і фраз, які російська влада може трактувати як «екстремістські», – додали в КПГ.

Нагадаємо:

  • З 29 березня 2019 року Володимир Балух знаходиться у виправній колонії №4 міста Торжок в Тверській області РФ.
  • 4 квітня Балуха помістили в штрафний ізолятор колонії – до 19 квітня. У ШІЗО ув’язненних тримають в строгих умовах на хлібі і воді.
  • В кінці квітня «Верховний суд Криму» прийняв рішення, яке продовжує час перебування Балуха в російській колонії. «Суд» ухвалив не зараховувати час, проведений політв’язнем в СІЗО, як день за півтора, а вважати цей термін як день за день, хоча ч.3 ст. 2 КК РФ говорить, що час тримання особи під вартою зараховується в строк позбавлення волі з розрахунку один день за півтора дня відбування покарання у виправній колонії загального режиму.
  • Балух у листі до української активістки з Латвії Тетяни Лазди повідомив, що йому продовжили на 15 діб перебування в ШІЗО до 19 травня. Згодом стало відомо, що Балуху продовжили термін утримання в ШІЗО до 31 травня.
  • Адміністрація колонії не дозволила українському консулу зустрітися з Балухом.
  • 30 травня Балуха перевели з штрафного ізолятора колонії №4 міста Торжок в обласну лікарню УФСВП по Тверській області. Потім його повернули з лікарні до колонії та знову помістили в ШІЗО.
  • 25 червня Балух оголосив голодування у зв’язку з тим, що його два місяці утримували в штрафному ізоляторі в нелюдських умовах. Політв’язень також вимагав допустити до нього консула України. Після того, як консула допустили, Балух припинив голодування.
  • 30 липня Балуха знову помістили в штрафний ізолятор.