Сьогодні відзначають День захисника України

Життя

В Україні відзначають відразу три свята: День захисника України, Покрова Пресвятої Богородиці і 75-ту річницю створення УПА.

День захисника України офіційно встановлений Указом Президента від 14 жовтня 2014 року «з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи української громадськості».

Потреба у такому загальнодержавному святі гостро постала після російської окупації Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей. 

Дата 14 жовтня обрана не випадково: цього дня відзначається християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, а у 1999 році встановлений і День українського козацтва.

Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Саме на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі. 

У ХХ столітті козацькі традиції боротьби за незалежність України наслідували вояки Армії Української Народної Республіки та Української повстанської армії. І не випадково днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови. 

Цьогоріч Інститут національної пам’яті запропонував тему сьогоднішнього дня: «Героям слава!».

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров привітав всіх українських захисників.

«Пишаємося подвигами воїнів – кримських татар і їх побратимів – вихідців з тимчасово окупованого Криму, які захищаючи Україну на Донбасі, готуються до звільнення Криму від російських окупантів.

Бажаємо перемоги над російськими окупантами і відновлення територіальної цілісності України у межах її міжнародно-визнаних кордонів, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь!».