В Україні – День Героїв Небесної Сотні

Життя

У суботу, 20 лютого, в Україні відзначається День Героїв Небесної Сотні. Це день пам’яті за загиблими під час подій Революції Гідності в 2013-2014 роках.

Цей День відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

Саме в ці дні під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом досягло свого апогею. 20 лютого 2014 року загинула найбільша кількість активістів Євромайдану. У списках Героїв Небесної Сотні 107 осіб, 47 з них загинули 20 лютого.

Список полеглих Героїв Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20.

Це день вшанування пам’яті за загиблими під час подій Революції Гідності у 2013-2014 роках.

Президент України Володимир Зеленський разом з дружиною Оленою вшанували подвиг учасників революції Гідності у День пам’яті героїв Небесної Сотні.

«Ми не маємо права забути імена всіх загиблих на Майдані. Ми не маємо права не дізнатися імена всіх винних у цьому. Ми не маємо права не побудувати саме ту країну, за яку вони віддали свої життя. Вічна пам’ять усім, хто загинув за майбутнє України!», – сказав Зеленський.

Зеленський з дружиною встановили лампадки біля хреста на місці загибелі активістів Майдану.

Подружжя також зробило перший удар у Дзвін гідності, який 20 лютого дзвонитиме за кожним загиблим героєм Небесної Сотні.

Дзвін встановлено на території майбутнього Національного меморіалу героїв Небесної Сотні в центрі столиці.

У день народження кожного героя Небесної Сотні опівдні перед дзвоном встановлюється портрет загиблого і лунає пам’ятний дзвін.