Марат Хуснуллін, куратор Криму від уряду РФ, другий рік не підпадає під санкції РНБО

Публікації
«Глава Криму» Сергій Аксенов і віцепрем'єр РФ Марат Хуснуллін Фото: rk.gov.ru

З початку минулого року в окупованого Криму змінився російський куратор: замість Дмитра Козака в уряді РФ півострів курує віце-прем’єр Марат Хуснуллін. По суті, вся політика російського уряду в Криму модерується ним: від освоєння фінансових потоків та «приватизації» вкрадених українських активів – до грабіжницького виснаження надр. Місцевий «уряд» і «глава Криму» Сергій Аксенов – маріонетки, які рухаються тим самим Хуснулліним, вплив якого все посилюється. При цьому ні західні, ні українські санкції Хуснулліна досі не торкнулися. Хоча він їх уже давно заслужив.

Уродженця Татарстану Марата Хуснулліна було призначено заступником глави уряду Росії 21 січня 2020 року. У російському Кабміні, який з 16 січня того ж року очолює Михайло Мішустін, Хуснулліну доручено курирувати окупований Крим.

Він замінив на цій посаді призначеного заступником керівника Адміністрації президента РФ колишнього віце-прем’єра РФ Дмитра Козака, який з 23 березня 2014 року курирував питання «нових суб’єктів РФ – Республіки Крим та міста Севастополь» у російському уряді.

Незважаючи на те, що Дмитро Козак курирував Крим із самого початку його окупації, створюючи там незаконні органи влади та «вбудовуючи» Крим у російський політичний та правовий простір, Україна санкції до нього не застосувала. На відміну від США та ЄС, які внесли Козака до своїх списків санкцій ще у квітні 2014 року. І, мабуть, застосовувати не збирається, оскільки Козак є політичним радником президента РФ на переговорах «нормандської четвірки» та візаві Андрія Єрмака, голови Офісу президента Зеленського щодо широкого кола питань.

Однак Марат Хуснуллін ні до яких переговорів, ні в яких форматах не має відношення. Він – «смотрящий» Москви по Криму і Севастополю в плані реалізації російської держполітики стосовно окупованої території, тобто несе відповідальність за її результати в усіх сферах.

Відповідно до розподілу обов’язків між заступниками Мішустіна, до зони відповідальності Хуснулліна, зокрема, входять питання розробки та реалізації федеральної цільової програми соціально-економічного розвитку «Республіки Крим» та м. Севастополя (ФЦП). Також Хуснуллін очолює урядову комісію з питань соціально-економічного розвитку «Республіки Крим» та м.Севастополя та з 8 липня 2021 року курирує відповідну держпрограму.

19 липня 2021 року прем’єр-міністр РФ Мішустін наділив своїх заступників повноваженнями курирувати федеральні округи. Хуснулліну дістався Південний федеральний округ, до якого у липні 2016 року незаконно були включені окуповані Крим та Севастополь (після того, як Путін ліквідував «Кримський федеральний округ», утворений у березні 2014 року).

Марат Хуснуллін дуже часто відвідує Крим, багато разів порушуючи український державний кордон.

Він інспектує об’єкти, які будуються pf ФЦП, зокрема, – трасу «Таврида», що безсумнівно має подвійне, тобто, і військове призначення.

Зведення цієї траси завдало і продовжує завдавати значної шкоди екології українського Криму, що не піддається відновленню. Для її будівництва здійснюється варварський видобуток корисних копалин. Насамперед – піску, у тому числі в акваторії Чорного моря та озера Донузлав, а також щебеню, кар’єри з видобутку якого виглядають як рани на тілі кримських гір та степів.

Видобуток щебеню в кар’єрі на схилі гори Агармиш біля села Ізюмівка у Кіровському районі Криму, липень 2021 р. Фото: RFE/RL

Особливу увагу Хуснуллін також приділяє проблемі водопостачання Криму – це сьогодні головне завдання, яке Росія не в змозі вирішити для нормального життєзабезпечення своєї армії та населення захопленого півострова.

21 жовтня 2020 року Марат Хуснуллін презентував Володимиру Путіну затверджений урядом РФ комплексний план водозабезпечення «Республіки Крим» та м. Севастополя, який передбачає збільшення викачування підземних вод півострова, що вже призводить до негативних екологічних наслідків та порушення прав цивільного населення.

Докладний аналіз цього та інших рішень окупантів, спрямованих на вирішення дефіциту водних ресурсів, подав Центр журналістських розслідувань у дослідженні Бориса Петруньока «Водні пріоритети окупантів у Криму».

Згідно з «планом Хуснулліна», обсяг нарощування видобутку водних ресурсів становить до 309,9 тис. кубометрів на добу. При цьому очікуваний результат збільшення видобутку водних ресурсів для Севастополя – 155 тис. кубометрів на добу, ще 73 тис. кубометрів очікується одержати від геологічної розвідки нових підземних джерел питної води. Тобто, для одного міста Севастополя планується збільшити видобуток води в обсязі більшому, ніж для всієї окупованої АР Крим!

«Схоже, що окупаційна адміністрація РФ у Криму абсолютно усвідомлено жертвує потребами одних громад заради задоволення потреб інших. Пояснення такому «раціональному» використанню водних ресурсів тільки одне: Севастополь не просто місто, це – основна військово-морська база Чорноморського флоту РФ на окупованому півострові. Тут зросла не тільки чисельність особового складу підрозділів ЗС РФ – за рахунок переселення сімей російських військових майже подвоїлась кількість мешканців Севастополя», – йдеться у публікації ЦЖР.

Президент Росії Володимир Путін і віцепрем’єр РФ Марат Хуснуллін Фото: kremlin.ru

Від Хуснулліна великою мірою також залежить вирішення питання про будівництво опріснювачів морської води у Криму. Поки що московський куратор Криму блокує спроби Сергія Аксенова витягнути додаткові мільярди на утримання Криму, оскільки в плані не лише води політика Росії проста, колоніальна – викачати максимум місцеві ресурси півострова.

Ще одне, відведене президентом Путіним завдання, яким займається Хуснуллін – пошук води під Азовським морем, для чого вже проведено розвідувальне буріння дна для з’ясування наявності запасів та якості прісної води. У цьому випадку Хуснуллін керує діями, які прямо порушують міжнародне право і все ще діючу двосторонню угоду між Україною та Росією щодо Азова. Як відомо, угода 2003 року закріплює статус Азовського моря як внутрішнього моря двох країн, відповідно, будь-яка господарська діяльність у ній однієї сторони передбачає згоду другої.

І нарешті ще один фронт роботи куратора Криму – земельний переділ та будівництво. В результаті експропріації державних земель України, в Криму відкрився величезний ринок для російських забудовників, які поспішали задовольняти запит на житло та іншу комерційну нерухомість громадян РФ, які понаїхали, завдяки яким реалізується держполітика колонізації Криму. З цього року набув чинності указ президента Путіна про заборону негромадянам РФ володіти землею у «прикордонних районах» Криму та Севастополя. Це все узбережжя Чорного та Азовського морів та прилеглих до нього районів та міст. Тобто найсмачніша і найдорожча земля.

Експерти Регіонального центру прав людини ідентифікували близько чотирьох тисяч жертв незаконного вилучення та знищення майна у Криму та Севастополі. І згодом їх кількість лише зростатиме: під дію указу президента Путіна про заборону негромадянам Росії володіти землею у прикордонних районах підпадають щонайменше 11,5 тисяч громадян України. Усього ж цей указ про обезземелення може торкнутися громадян 55 країн, які мають на півострові земельні ділянки.

Відібрання земельних ділянок стосується і тих, хто взяв «аусвайси» – російські паспорти, надання яких до окупації «суди» визнали незаконним. Масова експропріація ділянок торкнулася тисяч членів дачно-будівельних кооперативів. Всі ці землі будуть забудовані – лише вже російськими девелоперами, що у деяких місцях вже спостерігається.

Московський діловий журнал «Компанія» у статті «Українських власників витісняють із Криму» так визначив потенційних одержувачів від реалізації цього указу Путіна:

«Співрозмовники «Ко» не виключають, що Крим включили до складу прикордонних територій за підсумками візиту Володимира Путіна на півострів 18 березня, щоб примусово пустити в ринковий обіг і завантажити будкомплекс, що буксує.

Комерційна житлова забудова – основа економіки регіону та головне джерело корупційної ренти. Перші особи відкрито лобіюють інтереси девелоперів та самі ними є. Голова госсовєта Криму Володимир Константинов – творець та покровитель групи будівельних компаній «Консоль». Віце-прем’єр республіки Євген Кабанов створив підрядника уряду компанію «Інтербуд». Інтереси сім’ї голови Криму Сергія Аксенова пов’язують із БК «Моноліт». Тісно пов’язаний із девелопментом і новий куратор Криму в уряді РФ, віце-прем’єр Марат Хуснуллін».

Віце-прем’єра Кабанова – головного забудовника Севастополя, у світлі останніх подій з його арештом та звинуваченням у шахрайстві, зі списку бенефіціарів нинішнього переділу кримської землі можна викреслити. Напевно, це сталося не без участі Хуснулліна – адже Кабанов відповідав за реалізацію ФЦП, тобто, Хуснуллін був його головним босом у цій сфері. Але й девелоперам Костянтинову та Аксенову, напевно, незабаром залишиться менше місця під кримським сонцем – великі забудовники з російського материка їх потіснять.

Віцепрем’єр РФ Марат Хуснуллін під час «робочої поїздки» до Севастополя, 04.05.2021 Фото: ANNA SADOVNIKOVA

Коротко про будівельну спеціалізацію та бізнес Марата Хуснулліна. Опустимо період приватного підприємництва. Найцікавіше починається з 1997 року, коли Хуснуллін очолив будівельну торгово-промислову компанію «Ак-Барс». У цей період він став депутатом Держради Татарстану, а у 2001 – і міністром будівництва, архітектури та ЖКГ РТ. До призначення в уряд РФ Хуснуллін з грудня 2010 року обіймав посаду заступника мера Москви з питань містобудівної політики та будівництва.

Паралельно зростали й активи сім’ї Хуснулліна. «Открытые медиа», вивчивши звітність компаній, пов’язаних з матір’ю віце-прем’єра Розою Хуснулліною, колишньою дружиною Лілією Харісовою та двома дітьми – Аліною (у заміжжі Кірєєвою) та Альбертом, підрахували: родина Хуснулліна управляє портфелем земельних ділянок у Татарстані площею 8 587 гектарів (це більше острова Гернсі і лише вдвічі менше держави Ліхтенштейн); вартість всіх активів – більше 3,2 млрд рублів.

Але це без урахування пізнішого розслідування журналістів BAZA, які знайшли палац Хуснулліна за 1 млрд рублів у Срібному Бору (вимушений був задекларувати), і активів, записаних на доньку Аліну в офшорах, що спливли в розслідуванні документів Pandora Papers. Син віце-прем’єра Альберт Хуснуллін володіє кількома компаніями з управління нерухомістю та агрохолдингом.

У липні цього року активи чиновника Хуснулліна помітно зросли – йому віддали до кураторства Росреєстр. Для розуміння того, якими перспективами це наділяє Марата Хуснулліна, у тому числі і в розрізі земель окупованого Криму, що звільняються, наведемо слова віце-прем’єра, процитованого ТАСС: «Росреєстр сьогодні відіграє ключову роль у забезпеченні функціонування сфери землі та нерухомості в країні. Відомство проводить роботу з аналізу ефективності використання землі та залучення її в обіг, у тому числі до житлового будівництва. Спільна робота дозволить нам оптимізувати процес залучення землі до обігу та підвищення містобудівного потенціалу країни».

Мабуть, ми навели достатньо доказів того, що РНБО України просто зобов’язана застосувати санкції до Марата Хуснулліна – окупаційного куратора Криму, головного провідника російської дискримінаційної політики і того, хто дивиться за переділом експропрійованих активів України та українців.

Матеріал створений в рамках спецроекту ЦЖР «Як працюють кримські санкції» у партнерстві зі ZMINA. Центр прав людини.