В заручниках у окупантів. Досі невідома доля цивільних мешканців Нової Каховки Євгена Пришляка і Артема Баранова, яких росіяни позбавили волі в серпні 2022 року

Публікації
Артем Баранов і Євген Пришляк
Артем Баранов і Євген Пришляк

Майже вісім місяців у заручниках у російських окупантів перебувають двоє цивільних мешканців Нової Каховки Херсонської області – працівник асфальтового заводу Євген Пришляк і його друг, колишній поліцейський Артем Баранов. Де їх зараз тримають і за що саме їх незаконно позбавили волі, рідні досі не знають.

«Це сталося 13 серпня. Женя зі своїм собакою пішов ночувати до свого друга Артема. Саме там уночі до них увірвалися п’ятнадцять ФСБшників. Вони влаштували в квартирі «обшук» і затримали брата і Артема. Потім сусіди розповіли, що чули як росіяни їх били. Згодом ми дізналися, що Женю і Артема здав їхній знайомий Віктор, якого російські військові затримали коли він знімав наслідки прильотів по «Південелектромашзаводу», – розповіла ЦЖР сестра одного з затриманих Любов Пришляк.

За її словами, батько одразу пішов до захопленого російськими військовими відділу поліції спитати, де тримають Євгена. Там йому підтвердили, що обоє затриманих знаходяться там і запропонували принести їм одежу і щодня приносити щось поїсти. 

Під час одного з візитів батькові вдалося побачити Євгена, коли його вивели на ремонт будівлі поліції. Син тоді встиг сказати, що росіяни їх катували, але подробиць розповісти не зміг, оскільки за ним слідкували військові. Згодом батько ще один раз зміг побачити Євгена, але на відстані. 

Одного разу разом із передачею Євгену Пришляку вдалося передати батькам записку, в якій описав, що його тримають у гаражі і що його вже не б’ють.

«Ми просто сидимо і чекаємо незрозуміло чого. Зараз нас тут 16 чоловік: 8 цивільних і 8 полонених військових ЗСУ. Від солдат тобі кожного дня спасибі за їжу. Ми їх підгодовуємо, допомагаємо. Є поранені. Одного з простреленою ногою та другого з осколками днями забрали. Інші очікують обміну… В сусідньому гаражі сидить більше сорока російських «відмовників», щодня привозять 1-4 нових. Сказали, що нашу справу відправили до Ростова, але толком нічого не кажуть. Людей забирають за все підряд. За лайк у Фейсбуці, або просто полаявся з кимось із сусідів і – забирають. Історій багато різних», – написав Євген Пришляк.

Його рідні вирішили, що російські військові звинуватили друга Євгена Артема Баранова у «шпигунстві», оскільки той раніше працював у поліції. А в телефоні Євгена росіяни нібито знайшли якісь неприємні для них фотографії. Разом із ними утримували й Віктора, який вказав на них окупантам. Як написав Євген у своїй записці рідним, Віктор страждає на психічне захворювання і «постійно змінює покази», а росіяни не надають йому жодної медичної допомоги.

17 жовтня батько Євгена в черговий раз пішов віднести йому передачу, але на прохідній поліції йому сказали, що у росіян відбулась ротація і що всіх полонених кудись вивезли – «нібито» до Криму. 

Лише на початку січня рідним Євгена вдалося отримати від нього звістку, датовану 5 грудня 2022 року. Його лист матері передав Міжнародний Червоний Хрест. На конверті не було вказано адреси відправника, тому рідні досі не знають, де знаходиться Євген.

лист ФСИН

«Привіт, мамо, тату! Знаходжусь у полоні в таборі для військовополонених. Умови нормальні, триразове харчування, тепло. У нас є телевізор, дивимося російські новини. Нову Каховку пару разів показували. Обіцяють обміняти, але коли це буде не знаю. Треба повідомити в Україні, що я в полоні. Може, швидше обміняють та занесуть до списків. Цей лист відправлять через Червоний Хрест. Прошу не нервуйтесь та не переймайтесь. За всіма дуже сумую. Передавайте всім привіт. У Новій Каховці зараз несолодко, походу. Бережіть себе! Усіх обіймаю. Соню і Ксюшу за мене поцілуйте», – написав Євген.

лист Пришляк

За словами його сестри Любові Пришляк, Соня та Ксюша це їхні собаки – пуделі. Євген їх дуже любив, особливо Соню, з якою часто гуляв. Отримали також листи з полону й рідні двох інших затриманих, Артема Баранова і Віктора.

«Після отримання листів мама Артема поїхала до Криму і всюди його там шукає. А я написала листи до всіх слідчих ізоляторів Крима і Ростова щодо місцезнаходження Євгена, але жодних відповідей не отримала. Я написала також до федеральної служби виконання покарань (ФСИН) і до їхніх управлінь в усіх регіонах Росії. Отримала поки дві відповіді. Заступник начальника ФСИН написав, що моє звернення відносно брата і його друга Артема Баранова «не відносяться до їхньої компетенції». А управління ФСИН по Волґоґрадській області відповіло, що «у зв’язку з відмовою Пришляка Є. О. в наданні персональних даних ваше звернення не підлягає задоволенню», – розповіла Любов Пришляк.

ФСІН

Жінка каже, що поки її брата тримали в Новій Каховці, розголос щодо його викрадення рідні намагалися не робити. Коли ж стало відомо, що його вивезли за межі Херсонської області, рідні одразу почали бити в усі дзвони. Все можливе для звільнення Артема Баранова і Віктора роблять і їхні рідні. Проте досі не відомо, де їх саме можуть утримувати і в чому саме їх звинувачують. 

Як пояснила координаторка Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова, невійськових людей, які потрапили в російський полон, правильно називати цивільними заручниками. За її словами, вони – найбільш незахищені, бо їх захоплення поза правовим полем, а Росія використовує цивільних як метод шантажу і тиску на українське суспільство. 

Загалом з початку окупації Херсонщини росіяни викрали понад тисячу жителів області.

«Більше половини з них зараз вже знаходяться на свободі. Доля багатьох наразі не відома, ще частину в’язнів росіяни вивезли на окуповану територію Херсонщини або до Криму. Точну кількість вивезених зараз назвати складно», – сказав в інтерв’ю ІРС-Херсон начальник відділу протидії злочинам, скоєним в умовах воєнних конфліктів Херсонської обласної прокуратури Андрій Коваленко.

Він зазначив, що окупанти викрадали в основному херсонців, які пов’язані з волонтерською діяльністю або допомогою ЗСУ, сім’ї АТОвців, працівників правоохоронних органів та місцевих проукраїнських активістів. Доля частини з них досі не відома.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.