Недогауляйтери. Кого окупанти висували на посади голів своїх адміністрацій на Херсонщині

Південь
Сесія «муніципальних депутатів» Великої Лепетихи, 24.10.2023. Фото з окупаційних пабліків

Після фейкових і незаконних виборів у вересні 2023 року  Росія провела перезмінку голів своїх окупаційних адміністрацій в Херсонській області. Деякі з гауляйтерів, як Павло Філіпчук у Каховці або Георгій Журавко в Олешках, зуміли зберегти за собою ці посади. Але в частині громад з’явились нові «керманичі».

Цей процес виглядав так: гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо пропонував своїх кандидатів на посади голів місцевих окупаційних адміністрацій, а призначені «муніципальні депутати»  імітували вибори з таємним голосуванням для  призначення керівників на найближчу п’ятирічку. Імена «обраних» гауляйтерів відомі. Але важливо назвати і тих наших громадян, хто добровільно погодився на співпрацю з окупантами і виступав у ролі технічного кандидата на посаду гауляйтера . Попри другорядну роль статистів у цій виставі, їхні дії також заслуговують на правову оцінку.

Велика Лепетиха: Барановська проти Лагутіка

Історія нової гауляйтерки селища Велика Лепетиха Каховського району Ольги Барановської  чудово ілюструє фейкову стність «виборів» голів окупаційних адміністрацій громад Херсонщини.  

За повідомленням окупаційних пабліків, Барановську обрали 20 жовтня. Однак насправді на “сесії ” у цей день  великолепетихінські мундєпи (так на Росії скорочено називають муніципальних депутатів) не обрали собі гауляйтера з двох запропонованих “губернатором” Володимиром Сальдо кандидатур. Про це свідчить протокол рахункової комісії «совета депутатов» Великої Лепетихи, оприлюднений  окупантами.

Обрати Ольгу Барановську тут змогли лише 24 жовтня, причому – одноголосно, її  «суперник» Сергій Лагутік набрав нуль голосів.

Лагутік Сергій Леонідович (дата народження 2 серпня 1979 р.) раніше  займався фермерством у селі Мала Лепетиха, звідки родом і нова гауляйтерка Ольга Барановська.

Можливо, Лагутік отримає (якщо вже не отримав) якусь іншу компенсаторну посаду від окупантів. Має ж бути хоч якийсь «втішний приз» для невдахи.

Сергій Лагутік, колаборант. Фото з соцмереж

Нижні Сірогози: Прєнко проти Нікітенка

У селищі Нижні Сірогози Генічеського району окупанти призначили новим, уже третім гауляйтером 46-річного Владислава Нікітенка, який досі був гауляйтером села Бехтери Скадовського району.

Його «суперником» був Прєнко Михайло Леонідович, який набрав лише 2 «голоси».

Михайла Прєнка командирували на Херсонщину з окупованого Криму. До повномасштабного вторгнення РФ в Україну він працював заступником голови Миколаївського «сєльського посєлєнія» у Сімферопольському районі, тобто, заступником гауляйтера приморського селища.

Михайло Прєнко, колаборант  Фото: соцмережі

Верхній Рогачик: Васютинський проти Годунка

Новим гауляйтером Верхнього Рогачика Каховського району окупанти призначили 41-річного Віталія Васютинського, фермера-колаборанта з Каланчака Скадовського району, ексдиректора столичної будівельної компанії «Валдіс». Він останнім часом був заступником гауляйтера Каланчака.

Його опонентом на «виборах» був Годунко В. В., який «набрав» нуль голосів.

Повного імені Годунка окупанти публічно ще не називали. Однак можна припустити, що мова йде про Годунка Владислава Валерійовича, вчителя математики, колаборанта з Каланчака Скадовського району. Бо, по-перше, він з того ж селища, що й Васютинський. А по-друге, Годунок зараз є одним із найбільш медійних зрадників-освітян у Каланчаку, про що свідчать публікації про нього в окупаційних пабліках.

Колаборант Владислав Годунок у Москві, жовтень 2023 року. Фото: соцмережі

Горностаївка: Турульов проти Лебідя

Новим гауляйтером Горностаївки Каховського району призначили Юрія Турульова, колишнього начальника Херсонської приміської автостанції, гауляйтера села Чорнобаївка Херсонського району.

А ним міг би стати 58-річний Лебідь Анатолій Вікторович, екс-гауляйтер села Музиківка Херсонського району. Але чимось Лебідь не сподобався призначеним окупантами «мундєпам», лише троє з яких проголосували за нього.

 Колаборант Анатолій Лебідь. Скріншот відео

Чаплинка: Пуляєва проти Кацідана

Гауляйтеркою Чаплинської громади Каховського району окупанти призначили 42-річну зрадницю Лілію Пуляєву.

Її «суперником» був 31-річний Максим Кацідан, гауляйтер сусідньої з Чаплинкою Хрестівської громади, який до окупації очолював комунальне підприємство. На «таємному голосуванні» він набрав лише один голос.

Колаборант Максим Кацідан. Фото з соцмереж

Каланчак: Мустіянович проти Солохи

Гауляйтером Каланчака Скадовського району окупанти залишили російського водолаза Пєтра Мустіяновіча, який приїхав з ліквідованого в 2020 році депресивного міського поселення Печенга Мурманської області, де деякий час був головою місцевої ради депутатів. 

Його «суперник» Солоха П. С. набрав 0 голосів. Прізвище й ініціали недогауляйтера Каланчака повністю співпадають з даними Павла Солохи, начальника відділу молодіжної політики військово-патріотичного виховання і спорту окупаційної адміністрації Каланчака.

Скадовськ, Каховка та інші

“Протоколи” рахункових комісій решти тимчасово окупованих громад Херсонщини з іменами інших кандидатів на посади гауляйтерів загарбники не оприлюднювали. 

Відомо, що в деяких громадах на “другий термін” росіяни залишили колишніх гауляйтерів-колаборантів:  Георгія Журавка в ОлешкахПавла Філіпчука в Каховці, в с.Новотроїцькому Генічеського району – масажистку Євгенію Кузьменко, а в Генічеську – Олену Терських.

Гауляйтер Каховки Павло Філіпчук, 29 жовтня 2023 року. Фото: соцмережі

В інших громадах керівниками окупаційних адміністрацій стали нові колаборанти. В Новій Каховці – Віталій Гура, в Скадовську – Олександр Дудка з курортного селища Лазурне, в Іванівці Генічеського району – Ольга Полосухіна з Миколаївської області, в Голій Пристані Скадовського району – Віталій Тітаренко.