Виробництво мастил на родовищі води із Смарагдової мережі. Влада Київщини не проти

Влада
Територія ДП “Радпол”, яке передано в оренду ТОВ “ПВК Україна”. Січень 2024 р. Фото: investigator.org.ua

Колись “Райське джерело” для мешканців селища на Київщині може перетворитися на  криницю нафтопродуктів. Виробник бутильованої питної води з такою едемською назвою передав в оренду територію свого підприємства ТОВці, яка планує розливати мастила та оливи.

Департамент Київської обласної адміністрації погодив небезпечне для екології виробництво на території, що входить до Смарагдової мережі Європи, з чим не збирається погоджуватися місцева громада.

Смарагдова мережа – український переклад Emerald Network  – це мережа природоохоронних територій європейського значення за Бернською конвенцією. До такої, зокрема,  належить заплава річки Стугна поблизу селища Таценки на Київщині. Фактично, населений пункт знаходиться у на плавнях цього притоку Дніпра. 

Плавні р.Стугна через дорогу від с.Таценки Обухівської ОТГ. Січень 2024 р.

Плавні р.Стугна через дорогу від с.Таценки Обухівської ОТГ. Січень 2024 р. Фото: investigator.org.ua

З травня 2023 року тут, на родовищі питної води розміщується і планує запуск виробництва підприємство нафтопереробної галузі. Проти такого розвитку подій категорично виступає місцева громада.

“Прямо за дорогою починається територія Смарагдової мережі України. Це такі території, які мають спеціальний екологічний захист  і таке близьке розташування підприємства до цієї зони – є одне з порушень законодавства, міжнародних зобов’язань України. Але є й інші серйозні аргументи,” – розповідає Богдан Яцун – депутат Обухівської міської ради, який допомагає відстоювати свої права мешканцям Таценків. 

Богдан Яцун – депутат Обухівської міської ради

Богдан Яцун – депутат Обухівської міської ради Фото: investigator.org.ua

Донедавна у цьому селі розливали питну воду “Райське джерело”. Власник торгової марки, земельної ділянки та приміщень  – дочірнє підприємство “Радпол”,бенефіціаром якого є бізнесмен зі Сполучених штатів Америки українського походження  Євген Чарфас. Йому в Україні, приміром, належать мережа магазинів “Імперія хутра” та київський ресторан “Soho”. Запускаючи виробництво в Обухівському районі, компанія “Радпол” отримала спецдозвіл на користування надрами  – видобуток підземних вод на Таценківському родовищі. 

Проте, виробництво бутильованої води згорнулось 2021-го року, а всю територію у Таценках підприємство “Радпол” передало в оренду ТОВ “Українська промислово-виробнича компанія”, яка спеціалізується на торгівлі, а віднедавна і на виробництві мастил та олив. 

 Київським ТОВ “Українська промислово-виробнича компанія”, або скорочено – ПВК Україна –  одноосібно володіє і керує Тетяна Вікторівна Мальцева. Перед початком своєї діяльності на новому місці підприємство мало отримати різні погодження, зокрема, і таких як  оцінка впливу на довкілля. За процедурою наприкінці жовтня 2023 року відбулися  громадські слухання за участю представників промислово-виробничої компанії, організації, яка проводила оцінку та мешканців Таценків.

“І вони відбулися, все було організовано. Наші аргументи були досить чіткі, адже є прямі порушення норм Закону. І ми дуже сподівалися, що висновок Київської обласної адміністрації буде негативний. На все це чекали і державні структури, до яких ми зверталися з цією проблемою, а це і екологічна інспекція, і Міністерство екології, і ряд інших структур. Але висновок був, на жаль, не на користь захисту екології і прав громадян, а все ж таки на користь суб’єкта господарювання в обхід законодавства”, – каже місцева мешканка Ольга Шевченко. 

Ольга Шевченко Фото: investigator.org.ua

За словами людей, всі їхні аргументи на громадських слуханнях “Українська промислово-виробнича компанія” просто проігнорувала і подала до Київської облдержадміністрації звіт про оцінку впливу на довкілля без заперечень, озвучених мешканцями. Не врахував зауваження громади і сам профільний департамент екології та природних ресурсів Київської ОДА, хоча отримав їх разом зі скаргою з Мінекології ще в травні минулого року. Непоміченим обласними чиновниками лишилось і звернення Обухівської міської ради у листопаді 23-го. 

Зауважимо, вся територія знаходиться на двох земельних  ділянках площею 25 соток і півгектара, цільове призначення яких – для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов’язані з користуванням надрами. А офіційна схема зонування вказує на те, що на цих земельних ділянках можуть розміщуватися тільки підприємства без класу шкідливості. 

“На жаль, ми не були почуті, наші аргументи не були враховані, і це дуже прикро. Чесно кажучи, це зневіряє в тому, що закон “Про оцінку впливу на довкілля”, який виключає дозвіл органів місцевого самоврядування, що це був для України крок в правильному напрямку, оскільки ми дійсно опинилися перед ризиком такого шахрайства, коли норми закону, зокрема, “Про питну воду”, де чорним по білому написано “в межах санітарних зон джерел питної води заборонено розміщення складів паливно-мастильних матеріалів” – не виконуються, ігноруються”, – депутат Обухівської міської ради Богдан Яцун. 

За словами депутата, місцева влада пропонувала “Українській промислово-виробничій компанії” іншу земельну ділянку у промисловій зоні, подалі від скважини питної води і за межами села Таценки, де розміщені багато інших підприємств. Київська ТОВка на цю пропозицію не пристала, а натомість розпочала свою господарську діяльність задовго до отримання необхідних дозволів, розповідають мешканці, які прийшли на зустріч з журналістами.  

“Підприємство вже веде свою діяльність, хоча дозволів не має на даний час. Так як вони розташували своє обладнання, і це є в їх звіті чорним по білому, що це початок діяльності. А це заборонено, оскільки немає відповідних дозволів. Далі, мешканці наблюдають кожен день, заїжджає бензовоз, який щось привозе, стає на території і там проводяться якісь дії”, – каже місцева мешканка Олена.

Діжки для нафтопродуктів та бензовози  на території підприємства в с.Таценки. Грудень 2023р. – січень 2024 р.

Найбільше людей турбує безпековий фактор, адже в Україні війна і розміщення серед житлових будинків підприємства з виробництва мастил та олив створює додаткові ризики. Наприклад, на будівлю та ємності з нафтопродуктами можуть впасти уламки російських дронів та ракет, які регулярно збивають на Киівщині і, зокрема, над селищем Таценки.   

“У них статутний капітал 1000 грн. І на випадок якихось таких обставин недобрих, застраховані тільки приміщення. А ми зовсім ні з чим. Мало того, що ми постраждаємо, але гарантій, що хтось нам возмістить, зовсім немає”, – каже мешканка с.Таценки Людмила Кобрак.  

Зустріч журналістів ЦЖР з мешканцями с.Таценки на Київщині наприкінці січня 2024 р. Фото: investigator.org.ua

Компанія дійсно має статутний капітал лише 1000 гривень і була зареєстрована трохи більше чотирьох років тому, наприкінці травня 2019-го. За цей час фірма змінила три адреси та засновників. Спочатку ПВК Україна була зареєстрована в Броварах, 2021-го переїхала до Бердянська,  а після окупації міста, у вересні 2022-го юридичною адресою ТОВки став житловий комплекс “Галактика” на лівому березі Києва. 

Відкривав компанію Денис Сергійович Павріанідіс, а за рік співвласницею стала Інна Анатоліїівна Давиденко. Обоє з Бердянська. На сьогодні вони вийшли із засновників: Павріанідіс ще 2021 року, а Давиденко зовсім нещодавно  – 30 грудня 2023 року.  Відомо, що до заснування “Української промислово-виробничої компанії” Денис Павріанідіс працював  у Бердянську в Торговому домі “Агрінол” – заводу мастил та олив з орбіти місцевого нардепа Олександра Пономарьова, який сьогодні знаходиться у СІЗО за підозрою в державній зраді. 

Із питаннями, які вкрай турбують мешканців Таценків, Центр журналістських розслідувань звернувся за номером телефона, який “ТОВ ПВК Україна” вказала, як контактний, у держреєстрі. Звісно, очікували почути  нинішню власницю компанії – Мальцеву Тетяну Вікторівну. І ось, що з цього вийшло(наводимо повну розшифровку розмови журналіста):

– Добрий день, мені потрібна Мальцева Тетяна Вікторівна
– Так, слухаю. Хто це?

– Мене звати Сергій Старушко і я представляю Центр журналістських розслідувань. Хотів би поговорити з вами про ситуацію в с. Таценки Обухівської громади, де ви розгортаєте, як я розумію, своє виробництво. 

– Так. Добре, давайте я перетелефоную вам, гаразд?
– Добре, дякую

Журналіст ЦЖР Сергій Старушко і бенефіціар ТОВ ПВК Україна Тетяна Мальцева Фото: investigator.org.ua

На момент підготовки цього матеріалу до публікації Тетяна Мальцева так і не передзвонила і  на нові дзвінки не відповідає. 

Щоправда, телефонував чоловік, який запевняв, що компанія готова коментувати – однак просив відкласти інтерв’ю. Це означало б і затримку виходу матеріалу на невідомо який термін, що в даній ситуації є небажаним. 

Аби така ж ситуація не повторилася і з чиновниками, ЦЖР направив інформаційні запити до департаменту екології і природних ресурсів Київської ОДА та профільного Міністерства, щоб дізнатися, яким чином ТОВ  “Українська промислово-виробнича компанія” отримала позитивну оцінку впливу на довкілля і вже розміщує небезпечне виробництво нафтопродуктів посеред населеного пункту та ще й на Таценківському родовищі води. 

Першими відповіли з Міндовкілля – точніше, повідомили, що перенаправили наш запит до розпорядника інформації, тобто, до Київської обласної держадміністрації. 

Тож, чекаємо на відповідь від столичних чиновників. Так само редакція відкрита до розмови з представниками ПВК Україна. електронна адреса скриньки  для листування – [email protected]