Села на Мелітопольщині залишилися без води – майже за рік після підриву дамби Каховської ГЕС окупанти не знайшли альтернативу

Південь
Завезення ємностей для води у села на окупованій Мелітопольщині, які залишились без водопостачання після підриву загарбникамм Каховської ГЕС. Фото з соцмережі

Мешканці сільських та селищних громад південної частини окупованого Мелітопольського району залишилися без питної води внаслідок обміління магістрального каналу, який був заживлений від Каховського водосховища. Попри гучні заяви окупаційної влади і через 10 місяців після теракту, влаштованого росіянами, регіон виявився не готовий до припинення водопостачання.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Першими забили на сполох мешканці сіл Семенівської громади. З 6 квітня 2024 року люди почали в соцмережах публікувати інформацію про відсутність води в с. Полянівка.  

На наступний день окупаційна влада повідомила, що припиняється водопостачання сіл Високе, Степове, Лазурне, Мар’ївка, Долинське, Кирпичне, Новгородківка, Золота Долина на Мелітопольщині. 

За словами голови Семенівської сільської військової адміністрації Андрія Єрмоленка, вже близько півроку мешканці південної частини громади, наприклад, Новгородківки та сел неподалік, отримують водопостачання з перебоями. 

На думку голови громади, за доброї волі окупантів забезпечити мешканців водою можливо. «До повномасштабного вторгнення ми розглядали можливість розконсервувати свердловини якраз в населених пунктах колишньої Новгородковської сільради. А за умови, що зараз кількість населення там зменшилася майже вполовину, то одна свердловина може забезпечувати одразу кілька сіл. Інша справа, чи будуть це робити окупанти», – говорить Єрмоленко.

Також без води частина населених пунктів колишніх Якимівського та Приазовського районів, які після адміністративної реформи стали частиною Мелітопольського.

Водопостачання цих населених пунктів здійснювалося повністю або частково за рахунок дніпровської води.

За інформацією гауляйтерки Якимівського району Юлії Губанової, «готуються до запуску сім свердловин на територіях, які живляться лінією Південного групового водоводу. Це закриє питання забезпечення питною водою сіл Максима Горького, Степового, Єлизаветівки, Ганнівки, Великої Тернівки, Михайлівського та Шевченка».

Як раніше повідомив ЦЖР голова Якимівської селищної військової адміністрації Олександр Правосуд, якість води в свердловинах на Якимівщині низька через надвисокий вміст сульфатів та хлоридів, рівень загальної жорсткості та об’єм сухого залишку. Це все може призвести до підвищення показників захворюваності населення хворобами ШКТ та сечокам‘яними хворобами.

В Приазовському районі ситуація наразі кардинально не змінилася. Села, які були забезпечені водою із власних свердловин – Ботієво, Бабанівка, Добрівка, Новоіванівка, – отримують її, іноді з перебоями через зношеність труб. Села без водопостачання отримують привозну воду. Вартість кубічного метру такої води – 500 рублів.

Завезення ємностей для води у села на окупованій Мелітопольщині, які залишились без водопостачання після підриву загарбникамм Каховської ГЕС. Фото з соцмережі

Щодо того, як населення південних районів окупованої Запоріжчини буде забезпечуватися водою, у гауляйтерів інформація різна. 

Гауляйтер Євген Балицький відрапортував: «Доставлено ємності для води, організовано підвезення води. За підтримки регіонів-шефів підготовлено свердловини, проведено велику роботу, щоб мінімізувати наслідки відсутності води».

Окупаційний «голова» Мелітопольської районної адміністрації Андрій Сігута менш оптимістичний. Він повідомив, що з 8 квітня воду по району розвозитимуть три водовози, а проблему в цілому мають вирішити протягом 30 днів. «Не очікували, що настільки швидко це може статися. Для нас це було новиною», – заявив Сігута.

Підвоз води ще не почався, а мешканці населених пунктів вже висловлюють побоювання щодо того, як воду ділитимуть. 

«Важливо, хто скільки води братиме. Тому відповідальна людина й охорона потрібні! Інакше не минути підвищення кримінальної обстановки. Це теж треба врахувати. У нас у селі є підприємці. Одному з них для виробництва потрібно 300 л води на день. У когось крім сім’ї стоять корови. Тому постане питання, як буде розподілятися вода», – пишуть мешканці.

Проблеми з водопостачанням південних районів окупованої Запоріжчини внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС ЦЖР аналізував в матеріалі «Чи виживе окупований південь Запоріжчини без води з Каховської ГЕС».

За висновками наших експертів,  в теорії забезпечення регіону водою виключно зі свердловин можливо. Але будівництво свердловин потребує наукових досліджень, коштів та часу. За десять місяців ситуація не змінилася, тож навряд чи зміниться за 30 днів, як обіцяють гауляйтери.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter