Воєнні злочини у Криму: привласнення «Чорноморнафтогазу»

Сюжети
СПБУ «Україна» («Незалежність»), на дальньому плані СПБУ «Петро Годованець» ДАТ «Чорноморнафтогаз» на Одеському родовищі 2013 р

Питання власності, право на володіння якою є одним із основних прав людини, у окупованому Криму вирішили просто. Захоплювати українську власність сепаратисти почали ще до так званого «референдуму». 14 березня 2014 року були захоплені будівля ДАТ «Чорноморнафтогаз» у Сімферополі – бюджетоутворюючого підприємства, що забезпечувало газом півострів, морські родовища на шельфі Чорного моря та новенькі бурові платформи, відомі під назвою «вишок Бойка».

Після анексії в руках окупантів залишилися українські активи, балансова вартість яких, за оцінками НАК «Нафтогаз України», становить близько 15 млрд гривень.

Захоплений «Чорноморнафтогаз» став першим державним підприємством, до якого були застосовані санкції США. Це і змусило російський Газпром відмовитися від поглинання вкраденої української компанії. Тому «Чорноморнафтогаз» був «націоналізований» кримською «владою».

Деякий час колаборанти розповідали про енергетичну незалежність Криму від України, і навіть про наміри експортувати газ. Однак за час окупації Криму видобуток газу став падати.

Родовище Штормове та Архангельське були виснажені. А газу та електроенергії мілітаризований Крим вимагає усе більше. Тому «вишки Бойка» окупанти перекинули на Одеське родовище. Держприкордонслужба України спільно з керівництвом ДАТ «Чорноморнафтогаз» двічі виходили в море в район захоплених Одеського і Голіцинського родовищ для проведення фото та відео фіксації незаконних дій Росії. Таким чином збираються докази для міжнародного трибуналу з морського права.

Про це в сюжеті Центру журналістських розслідувань.