Шуцмани Путіна: підсумок

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

«Шуцмани Путіна» – це спецпроект Центру журналістських розслідувань про незаконні збройні формування, що навесні 2014 року допомогли російській армії захопити контроль над Кримом та Севастополем. Чотири серії проекту розповідають про підрозділи «Самооборони Севастополя» і  «Самооборони Криму», а також «Беркуту Севастополя». В окремих історіях – «Блокпости Севастополя» і «Перешийок» – докладна і персоніфікована інформація про важливі епізоди окупації – встановлення незаконних контрольних пунктів навколо Севастополя та на адміністративному кордоні між Кримом і Херсонщиною.

Розслідування показує основні етапи формування та діяльності незаконних збройних формувань та головних учасників процесу.

«Самооборона Севастополя» полювала на журналістів, йшла попереду російських військових при штурмі кораблів та Штабу ВМС України. Координував діяльність «Самооборони Севастополя» Штаб Чорноморського флоту Росії.

Севастопольський «Беркут», повернувшись із революційного Києва, перейшов на службу до окупантів. І одразу висунувся на Перекоп та Чонгар на півночі півострова, де було встановлено озброєні блокпости. Це трапилося напередодні захоплення українських органів влади в Криму росіянами.

На підмогу «Беркуту» росіяни направили кубанських та донських козаків. Козацькі формування відіграли неабияку роль в окупації Криму. І російські, і власне кримські – хоча Крим не є історично козацьким регіоном. Координував діяльність козаків у Криму знову ж таки Штаб Чорноморського флоту Росії. Козаки разом із «Беркутом» стояли на блокпостах на Перекопі та Чонгарі та допомагали захоплювати українські військові частини.

«Самооборона Криму» формувалася у Сімферополі 23 лютого 2014 року під керівництвом Сергія Аксенова та Михайла Шеремета. «Самооборона» грала роль ширми для російських військових, які встановлювали контроль над півостровом. «Самооборона Криму» виконувала брудну роботу – викрадала та катувала українських активістів та незалежних журналістів. Її бійці захоплювали для окупаційної «влади» стратегічні військові та цивільні об’єкти, українські державні та приватні підприємства.

Спецпроект «Шуцмани Путіна» зробив свою справу. Вже в лютому 2019 року в розшук були оголошені вісім учасників захоплення українських кораблів у Севастополі. У наступні місяці про підозру повідомлено ще чотирьом членам «Самооборони Криму», які захоплювали українські військові частини.

Прокуратура АР Крим почала розслідувати й злочини іноземних учасників «Самооборони Севастополя» – про підозру повідомлено росіянину Олександру Франчетті, який мешкає у Чехії, та сербам Деяну Беричу і Братіславу Живковичу – героям публікацій ЦЖР.

Центр журналістських розслідувань продовжує встановлювати особи бійців незаконних збройних формувань та факти їх участі в окупації Криму. Рано чи пізно всі учасники збройної агресії Росії проти України понесуть відповідальність за свої злочини. А поки – робимо їх відомими.

Сюжет Євгена Лешана, Центр журналістських розслідувань: