Київський апеляційний суд відпустив Кирила Вишинського під особисте зобов’язання

Влада

Київський апеляційний суд скасував ухвалу Подільського районного суду Києва від 19 липня 2019 року, якою було продовжено тримання під вартою керівника незареєстрованого підрозділу російського інформагентства МІА «Россия сегодня» – «РИА Новости Україна» Кирила Вишинського, обвинуваченого в державній зраді, змінивши  запобіжний захід на особисте зобов’язання. За інформацією джерел Центру журналістських розслідувань, Вишинський може поповнити список утримуваних осіб, які будуть одночасно звільнені в Україні та Росії.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прокуратуру АРК.

Справа про держзраду Кирила Вишинського з квітня 2019 року розглядається судом Подільського району Києва. Судове слідство зараз знаходиться на етапі дослідження доказів. Раніше адвокат Андрій Доманський заявляв, що Вишинський відмовляється брати участь у процесі взаємного звільнення утримуваних осіб, переговори про який ведуться між Україною і Росією. Зміна запобіжного заходу, за інформацією джерел ЦЖР, може означати, що Вишинський змінив свою позицію і поповнить список  осіб, які будуть одночасно звільнені.  

19 липня 2019 року Подільський районний суд м. Києва відмовив у задоволенні клопотання захисту Вишинського про зміну запобіжного заходу та одночасно розглянув питання продовження обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Врахувавши обґрунтовані доводи сторони обвинувачення, суд продовжив ще на 60 діб тримання під вартою без визначення розміру застави керівнику незареєстрованої організації «РИА Новости Украина», який обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ст. ст. 109, 110, 111, а також ст. ст. 161, 263.

Трансляцію в YouTube із залу суду вела лише пропагандистська телекомпанія  Russia Today.

Нагадаємо:

  • 15 травня 2018 року співробітники СБУ спільно з прокуратурою АРК розкрили діяльність в Україні мережі медіаструктур, підконтрольних Росії. Правоохоронці провели обшуки в офісі українського підрозділу російського інформагентства «РИА Новости-Украина». В ході проведення обшуків у керівника «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського був знайдений паспорт громадянина РФ, а також російські державні нагороди, зокрема медаль РФ «За повернення Криму».
  • Вишинському повідомили про підозру у державній зраді. Його затримали. 17 травня Херсонський міськсуд арештував його без права внесення застави.
  • 1 червня Вишинський заявив про своє бажання вийти із українського громадянства. З відповідним проханням він звернувся до президента України Петра Порошенка.
  • 6 липня  2018 року Вишинському додатково повідомлено про підозру у незаконному поводженні зі зброєю.
  • 1 квітня Подільський райсуд Києва розпочав розгляд по суті справи Кирила Вишинського.
  • Вишинський не визнає провину за всіма епізодами обвинувального акту.
  • 19 липня Подільський райсуд Київа продовжив до 19 вересня арешт Вишинському.