Тимчасово на сім років. Чому переселенці залишаються у модульних контейнерах

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 21 вересня 2021 року.

Цей випуск присвячений переселенцям з окупованих територій, які, як їм думалось, тимчасово поживуть у модульних містечках, а далі знайдеться більш пристосоване для життя житло.

Сім модульних містечок у 2015 році збудували у найближчих до зони бойових дій Дніпропетровській, Запорізькій та Харківських областях. Донорський проект здійснювався німецьким фондом GIZ на замовлення Федерального міністерства економічного розвитку та співробітництва ФРН. Одночасно у цих транзитних містечках могло розміститись 3,5 тисячі людей, що втікали від війни і окупації. Передбачалось, що люди поселяються у цих пластикових модулях зі зручностями ненадовго. Отримають інше дійсно житло, а на їхнє місце приїдуть, теж транзитом, – інші переселенці. Однак для тисяч людей транзитне стало постійним.

ЦЖР отримав листа із модульного містечка в Запоріжжі. Жінка просила звернути увагу на безвихідь: термін безпечної експлуатації цього та інших містечок закінчився ще три роки тому, а переселятись нікуди. Микита Панасенко поїхав до Запоріжжя на прохання переселенців про допомогу і вивчив ситуацію в інших містах. Подробиці у сюжеті.

Влада в Києві в курсі, що термін експлуатації містечок вичерпано. Як і про те, що шість державних програм, покликаних розв’язати проблеми житла для ВПО, для переселенців недоступні. Вони передбачають надання кредитів, для отримання яких потрібен високий рівень доходів, фінансова стабільність і є обмеження за віком. А людей пенсійного віку, які покинули усе, що нажили за своє трудове тяжке життя, серед переселенців половина. Найбільше їх і серед мешканців модульних містечок, приміщення яких поступово стає непридатним для безпечного проживання.

Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій надало ЦЖР відповідь на інформаційний запит. Цього року, як повідомило нам міністерство, відбулось вже чотири засідання урядової Комісії, за результатами яких схвалено 87 пропозицій органів місцевого самоврядування на загальну суму субвенції 86,1 млн грн. За ці гроші мають купити 294 об’єкта нерухомості для 900 переселенців. Уряд уже прийняв три розпорядження щодо розподілу субвенції на суму 56 млн, проект розпорядження ще на 24 млн чекає погодження.