Війна росії проти України: хроніка 22 травня

Війна
Фото: armyinform.com.ua

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

20:30 Російські окупанти продовжують вивозити крадене зерно із тимчасово окупованих територій Херсонської та Запорізької областей через територію Криму. Далі його через порти півострова перевозять до Сирії для контрабандного продажу.

18:42 В Білорусі ховають військових національних збройних сил, які підписали контракти з російськими приватними військовими компаніями та брали участь у війні проти України. Після низки похорон та інформації про зниклих безвісті кількість охочих повоювати за росію білорусів різко зменшилась.

17:43 У війні проти України, очевидно, беруть участь численні російські праві екстремісти та неонацисти. Співпраця армії рф з екстремісткими організаціями «Русская имперская лига», «Русич» та «Русский имперский легион» робить абсурдною тезу Кремля про так звану «денацифікацію» України як причину розв’язання війни.

16:32 Верховна Рада підтримала пропозиції президента Володимира Зеленського і продовжила термін дії воєнного стану і проведення загальної мобілізації в Україні ще на 90 діб – 23 серпня 2022 року.

16:00 Командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил України: 22 травня підрозділом протиповітряної оборони 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ був успішно збитий російський штурмовик Су-25 «Грач».

«Броньований літак окупантів був назавжди приземлений розрахунком ПЗРК «Ігла». Даний факт в черговий раз підтверджує професіоналізм воїнів-зенітників Десантно-штурмових військ Збройних Сил України», – йдеться у повідомленні.

15:50 Керувати загонами так званої «поліції» на Херсонщині окупанти призначили колишнього начальника главку МВС у Черкаській області Володимира Ліпандіна, який під час Революції Гідності наказував затримувати учасників «Євромайдану». Після звільнення з посад він втік до окупованого Криму і з 24 червня 2014 року був оголошений у розшук Службою безпеки України.

14:51 У тимчасово окупованому Енергодарі Запорізької області вранці 22 травня невідомі підірвали двері під’їзду, куди заходив поставлений окупантами так званий «глава адміністрації» міста Андрій Шевчик з охоронцями. Усі вони в лікарні.

14:38 Воїни 59-ї окремої мотопіхотної бригада імені Якова Гандзюка показали відео ефектного знищення БМП росіських окупантів.

«Зло феєрично покарано. Оператору – «Оскара»!», – йдеться в дописі до відео.

14:49 Британська розвідка повідомляє, що росія розгорнула на Сєвєродонецькому напрямку наступу на Донбасі єдину діючу оперативна роту бойових машин підтримки танків (БМПТ) «Термінатор», що вказує на пріоритетність захоплення Сєвєродонецька військами рф.

12:56 Військовослужбовці Росгвардії провели облаву у селі Азовське Генічеського району Херсонщини. Після обшуку окупанти затримали і вивезли до Криму Руслана Абдурахманова, якого ймовірно утримують у СІЗО Сімферополя. Керівник Громадського формування «Аскер» Ленур Іслямов стверджує, що Абдурахманов не був членом організації і не  брав участь у Громадянській блокаді Криму, учасників якої російські окупанти викрадають і звинувачують у терористичній діяльності.

11:04 Дані Генерального штабу ЗСУ про загальні бойові втрати противника з 24.02 по 22.05:

10:57 Українські захисники в ніч на 21 травня під час бою знищили командира десантно-штурмової роти військ рф Адама Хамхоєва – племінника заступника міністра оборони росії Юнус-Бека Євкурова.

10:38 Департамент стратегічних комунікацій ЗСУ показав, як українські захисники точними артилерійським ударами знищують танки російських окупантів, які намагались сховатись між будинків села Циркуни на Харківщині.

09:29 Російські окупанти називають захоплений український острів Зміїний у Чорному морі «територією рф», а 12-мильну зону біля нього – «територіальним водами рф» та погрожують обстрілом транзитним цивільним суднам, які проходять повз нього, хоча це територіальні води України.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Ворог продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по території нашої Держави. Збільшив інтенсивність застосування авіації з метою знищення критичної інфраструктури населених пунктів у зоні ведення активних бойових дій.

На Слобожанському напрямку ворог, силами окремих підрозділів зі складу 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу та балтійського флоту, веде бойові дії з метою утримання займаних рубежів на Харківському напрямку та недопущення виходу наших військ на державний кордон.

На Донецькому напрямку окупанти намагаються прорвати оборону наших військ та вийти на адміністративні кордони Луганської області. Ворог здійснив авіаційні удари по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Врубівка та Бахмут.

На Сєвєродонецькому напрямку, із застосуванням мінометів та ствольної артилерії, ворог обстрілює позиції Сил оборони вздовж всієї лінії зіткнення, зосередив зусилля у напрямку населених пунктів Сєвєродонецьк та Лисичанськ. Противник вів наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Осколонівка, Пурдівка, Щедрищеве та Смолянінове. Наступ відбито, ворог зазнав втрат та був вимушений відійти на старі позиції.

На Бахмутському напрямку, за підтримки артилерії, противник намагався покращити тактичне положення в районах населених пунктів Трипілля, Липове і Василівка, бойові дії тривають. На Авдіївському напрямку російські окупанти зазнали втрат в районі населеного пункту Красногорівка.

На Курахівському напрямку ворог вів штурмові дії в районі Мар’їнки, успіху не мав. Обстрілював Новомихайлівку та Володимирівку. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Микільське та Катериновка.

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито дев’ять атак ворога, знищено п’ять танків, чотири артилерійські системи, десять одиниць бойової броньованої техніки та два автомобіля противника. Підрозділи протиповітряної оброни уразили один БпЛА «Орлан-10». Зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил збили дві крилаті ракети, а ударна авіація знищила дванадцять одиниць військової техніки ворога.