Іран випустив новий дрон Shahed-238, який складніше виявляти

Війна

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в єфірі телемарафону прокоментував представлену Іраном нову модифікацію ударного безпілотника Shahed-238 і зазначив, що вона складніша для виявлення через низку факторів.

За його словами, зараз з’явилась інформація про те, що Іран випускає модифікацію Shahed-136, який має реактивний двигун і “різне радіолокаційне наведення”.

“Цей шахед є дуже реактивним. Він пофарбований у чорний матовий колір, що ще може ускладнити роботу візуального виявлення. Не знаю, чи отримуватиме їх Росія, але досвід такий у цих держав є”, – сказав Ігнат.

Він зауважив, що Росія постійно змінює тактику застосування ударних БПЛА. Якщо раніше їх запускали у денний час, то згодом почали це робити саме у темну пору доби, аби ускладнити їх візуальне виявлення.

Водночас Ігнат нагадав про те, що в Україні серійно виготовляють аналог великого іранського безпілотника Shahed-136, які “долітають до Москва-сіті”.

“Хочеться їх мати більше. Хочеться, щоб ефективніше їх застосовували, щоб масово, щоб вони були стійкими для РЕБ, щоб вони могли летіти на тисячі кілометрів, щоб Росії завдавати таких же болючих ударів, як вона завдає нам”, – сказав він.

Відповідаючи на запитання ведучого про те, коли ж ці безпілотники будуть активно застосовуватися, речник ПС зауважив, що це відбувається.

“Чому ви думаєте, що це не відбувається? Повітряні сили не оголошують, тому що дрони зараз застосовують усі. У нас у Повітряних силах є засоби, які нам надали партнери, які ми використовуємо по окупованій території Криму, Донецької, Луганської й Херсонської областей”, – сказав він.

В окупованому  Криму та регіонах Росії створюють спеціальні урядові комісії, що займатимуться розвитком виробництва  безпілотників, під які планується щедре фінансування із федерального бюджету. Національний проект щодо створення фактично нової галузі промисловості стартує з початком 2024 року. Але черги на розпил у найближчі три роки 300 мільярдів рублів вже шикуються, а в комісії заводяться свої люди. 

У кримській робочій групі з розвитку БПЛА вже представлені розслідувана ЦЖР компанія «Робоавиа», яку зараз посилено розкручують у російських медіа,  та «ділові» члени колись грізного ОЗУ «Сейлем», з якими дружить гауляйтер Аксенов. 

Детальніше – у розслідуванні ЦЖР Кримські безпілотники: «Робоавиа» у технополісі Шойгу і злітаючий «Сейлем»