Сергей Гайдук: От Украины должна быть системная реакция на действия РФ в Азовском море

Публикации
Командующий ВМСУ в 2014-2016 годах вице-адмирал Сергей Гайдук Фото: investigator.org.ua

С 30 апреля Береговая охрана Пограничной службы ФСБ РФ начала останавливать в Керченском проливе для осмотра суда, следующие в порты Украины на Азовском море. Уже 21 мая Россия ограничила судоходство на Азове, ссылаясь на проведение в регионе боевых стрельб.

Представитель президента Украины в АР Крым Борис Бабин заявил, что стрельбы и учения, и-за которых РФ ограничила судоходство в Азовском море, являются демонстративной эскалацией российской агрессии против Украины, угрозой торговому мореплаванию и рыболовству. Он отметил, что этому способствуют и до сих пор действующие соглашения Украины с РФ, по которым российские суда РФ имеют право находиться в любой точке Азовского моря, включая залив Сиваш.

Украина по заявке Вооруженных Сил с 1 июня до 1 сентября закрыла некоторые районы Азовского моря в связи проведением военных учений. В частности, будут закрыты районы к востоку от Мариуполя, у Широкино, в районе Мелекино и Белосарайской косы, а также к востоку от Бердянска.

Вице-адмирал Сергей Гайдук, командующий Военно-Морскими Милами Украины в 2014-2016 годах, пояснил свое видение ситуации в Азовском море в эфире программы «Вопрос национальной безопасности» (проект Центра журналистских расследований, эфир ТРК Черноморская).

Що насправді, на ваш погляд,  відбувається в Азовському морі, яке, на думку деяких експертів де-факто сьогодні окуповується Росією?

Ситуація, на мій погляд, була прогнозована, і можна було розглядати можливість її загострення з боку Російської Федерації, починаючи з початку будівництва моста, проведення провокаційних дій. Ні для кого це не дивина, тому що, якщо ми пригадаємо 2014 рік, коли ми від обстрілу втратили прикордонний катер, потім на міні підірвався катер, а потім у 2015-2016 роках під Маріуполем і Бердянськом господарювала Берегова охорона Прикордонної служби Федеральної служби безпеки РФ, постійні польоти авіації і робота безпілотників РФ – це вже були виклики і загрози з морського напрямку, які треба було в цій ситуації враховувати.

Крім того, ми маємо реакцію Російської Федерації, яка демонструє не на словах, а на ділі, хто є господар в Азовському морі. Тому що вони розглядають Азовське море не лише з точки зору військової окупації та застосування угрупування сил, а це один з регіонів впровадження і просування національних морських інтересів Російської Федерації. Вона демонструє, що вона тут господар, а за цим вже стоять і економічні питання – це і запаси вуглеводнів, і рибний промисел, і морські перевезення, і переорієнтація морських перевезень. Тобто за військовою складовою, безумовно, слідує і економічна складова цього процесу.

Як Вам як бачиться військова складова цього процесу? Чи не бачите ви якихось ознак підготовки до агресії Росії з моря?

Тут потрібно проводити паралелі між нашою морською охороною кордону та веденням тотальної морської війни – функціонал зовсім різний. Якщо це стосується морської охорони, то однозначно Російська Федерація підсилила угрупування Берегової оборони Прикордонної служби Федеральної служби безпеки, і по тих даних, які ми зараз маємо, вони готові розгорнути в Азовському морі до 40 кораблів, катерів і суден Берегової охорони. Крім того, згідно заяв командування Чорноморського флоту РФ, вони утримують в Керчі цілу корабельну тактичну групу з корветів, тральщиків та протидиверсійних катерів, які, безумовно, займаються протидиверсійною підводною охороною Керченського мосту і можуть бути задіяні на підсилення угрупування Берегової охорони Федеральної служби безпеки РФ.

Що ми маємо в цій ситуації? Це маріупольський загін морської охорони ДПСУ, який за своїм кількісно-якісним складом з 2014 року не змінився. Тому, якщо ми будемо вести розмову про адекватні оперативні дії щодо забезпечення судноплавства, якщо ми будемо розглядати дії щодо огляду підозрілих суден, проведення інших оперативних заходів морською охороною, то перевага в цій ситуації буде однозначно на стороні Російської Федерації. Водночас, якщо ми будемо говорити про відкриті бойові дії, то, повірте, вони будуть вестися відповідно до умов сучасності, тобто із застосуванням крилатих ракет, із застосуванням авіації. І тут ми повинні сказати, що досвід участі російських кораблів, не лише Чорноморського флоту, а, й в тому числі, і Каспійської флотилії, при застосуванні крилатих ракет «Калібр» в рамках сирійського конфлікту, не є для нас оптимістичним, адже екіпажі мають досвід бойового застосування. Тому ми повинні в цій ситуації бути готовими на початку, якщо відбудеться цей конфлікт, відбивати ракетні та авіаційні удари, а після цього вже вести розмову про якісь дії на суходолі, що будуть підтримані з морського напрямку.

Якби ви сьогодні ухвалювали рішення щодо першочергових кроків,  то які б саме зробили?

У цій ситуації рішення дуже просте. Ми затримали керченське судно «Норд», таким чином зробили перший крок, і Росія нам відповіла системними діями не лише морських сил, але й в інформаційному просторі. Тому м’яч зараз на нашому полі, відповідно від нас повинна бути системна реакція на дії Російської Федерації.

З урахуванням нормативної бази, того, що Азовське море є внутрішнім морем як Російської Федерації, так і України, ніщо не заважає нашим прикордонникам проводити оперативні заходи, починаючи від контролю судноплавства, догляду підозрілих суден, реанімувати дозвільну систему каботажного плавання, прибережного плавання і прибережного рибальства, яка має певні проблеми. Ніщо не заважає зараз військовим закривати райони, проводити комплексні навчання з проведенням артилерійських стрільб, авіаційних стрільб, берегових стрільб. Тобто наша реакція повинна бути однозначно симетричною в цій ситуації. Крім того, ми повинні говорити про заходи підводно-протидиверсійної охорони як портів, так і районів якірних стоянок, нарощування системи розвідки, нарощування мобільної системи берегового спостереження. Тобто це повинні бути ті адекватні заходи, які показують, що військова складова реагує на виклики і загрози від Російської Федерації.