Вино для самодержца: чья теперь «Массандра»

Публикации
НПАО «Массандра» Фото: massandra.su

Национальное производственно-аграрное объединение «Массандра» продано — украденную у Украины благородную винодельню прибрал к рукам Юрий Ковальчук, доверенное лицо Владимира Путина — он управляет его делами и решает проблемы. Уникальный крымский винодельческий комплекс был захвачен в 2014 году бандами «самообороны» Сергея Аксенова, национализирован оккупационной «властью» Крыма, затем передан в собственность Федеральной власти России. Чтобы окончательно украсть «Массандру», ее решили приватизировать.

Готуючи “Масандру” на продаж, її спочатку повернули у кримську квазиюрисдикцію і акціонували. При цьому хором брехали, що продавати не будуть. 

“Приватизація підприємства планується шляхом перетворення його на господарське товариство, власником 100% часток якого стане Республіка Крим. Підприємство буде реорганізовано з унітарного в господарське товариство. Таким чином, в даний час про відчуження майна не йдеться”, — обіцяла Анна Анюхіна, “міністр майнових і земельних відносин” Криму.

Однак уже через півроку по тому “Масандру” виставили на торги. Результати аукціону  були визначені ще до їхнього початку. “Масандра” перейшла у власність російського товариства з обмеженою відповідальністю “Южний проєкт” — дочірньої компанії Акціонерного банку “Росія”.

Штаб-квартира банку «Россия» в Санкт-Петербурзі Фото: РИА Новости

Єдиним і, очевидно, фіктивним конкурентом “Южного проєкту” стало московське мікропідприємство “Естейт Груп”, зареєстроване в жовтні 2020 року — вже після того, як “Масандру” внесли у план приватизації. 

У 2017 році за схожою схемою компанія “Южний проєкт” приватизувала завод шампанських вин «Новий світ». Власне, у 2017 році “Южний проєкт” і був зареєстрований — схоже, спеціально для скупівлі подібних токсичних активів. 

Таким чином, два найвідоміші бренди кримського виноробства опинилися під контролем банку “Россия”. 

Акціонерний Банк “Россия” створили ленінградські комуністи у 1990 році — для обслуговування обласного комітету КПРС. Після заборони партії фінансову установу перехопили пітерські ділки, близькі до Володимира Путіна. Банк регулярно живився колишніми державними активами і врешті опинився серед двадцяти найбільших фінансових організацій Росії. 

Банк “Россия” настільки тісно і помітно пов’язаний із Путіним, що став першою юридичною особою, до якої США застосували кримський пакет санкцій, назвавши його «особистим банком високих посадових осіб РФ» і мільярдерів, пов’язаних з президентом Путіним, – Геннадія Тимченка, братів Ротенбергов і Юрія Ковальчука.

Після запровадження санкцій банк “Россия” зосередився на внутрішніх операціях та відкрив відділення в окупованому Криму. 

Юрий Ковальчук, фото: Kompromat1.info

Тоді ж під санкції потрапив і фактичний очільник банку Юрій Ковальчук — за офіційними даними, він володіє 40 відсотками акцій банку “Россия”. Ковальчук є найближчим товаришем і соратником російського президента Володимира Путіна ще з початку 90-х — вони разом заснували так званий дачний кооператив “Озеро”, який став неофіційною назвою політичного і бізнесового клану Путіна. Розслідувальне видання “Проєкт Медіа” називає Юрія Ковальчука консильєрі російського президента — тобто, мафіозним керуючим справами при “хрещеному батькові”.

До зони відповідальності Ковальчука входить особистий банк Путіна, вся внутрішня політика Росії, контроль над лояльністю головних медіа країни та забезпечення жінок, які є важливими для президента Путіна, розповідає “Проєкт Медіа”.

Про жінок наші колеги згадують не просто так — за їхнім розслідуванням, серед акціонерів банку “Россия” є Світлана Кривоногих, вірогідна мати третьої дочки Володимира Путіна. Її доля в банку становить 800 млн рублів.

Світлана Кривоногих Фото: WhatsApp С.Кривоногих

Банк “Россия” обслуговує комунальні платежі росіян і отримує комісію до двох з половиною мільярдів рублів на рік. А компанії, що збирають комунальні платежі, контролює державна компанія “Інтер РАО”, яку очолює Борис Ковальчук, син Юрія Ковальчука. 

Контролює Ковальчук і найбільші медіа-активи Росії — Перший канал, п’ятий канал, РЕН-тв, сайти “Ізвєстія”, Лайф, метро, Спорт-експрес входять до підконтрольного Ковальчуку Акціонерного товариства “Національна медіа-група”, а ТАСС, “Комсомольская правда” і “Деловой Петербург” — пов’язані з нею. Президентом НМГ є племінник консильєрі —  Кирил Ковальчук, головою ради директорів — ще одна близька Путіну жінка — колишня гімнастка Аліна Кабаєва.

Донька Путіна Марія Воронцова володіє 20 відсотками акціонерного товариства “Нова медична компанія”, яку теж контролює Ковальчук. 

В.Путін у підвалах НВАО «Масандра» Фото: РИА Новости

Таким чином, можна стверджувати, що активи елітних підприємств кримського виноробства переходять безпосередньо до рук клану Путіна-Ковальчука. 

Прокуратура Автономної Республіки Крим називає приватизацію “Масандри” воєнним злочином: за нормами  міжнародного права,  використовувати майно на окупованій території окупант може лише з військовою метою. Та чи відповідатимуть  колись за цей злочин його замовники — Юрій Ковальчук і Володимир Путін?