Рінат Ахметов у 2022 році купив пентхаус у Лондоні за $122 млн – витік Cyprus Confidential

Корупція
Рінат Ахметов, засновник і акціонер групи SCM Фото: В.Ратинський / УНІАН

Український олігарх Рінат Ахметов у 2022 році ймовірно придбав двоповерховий пентхаус у комплексі Chelsea Barracks в Лондоні за 122 млн доларів.

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» з посиланням на нове розслідування Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ).

Розслідування грунтується на аналізі 3,6 мільйона документів кіпрських консалтингових компаній, які надавали послуги олігархам та мільярдерам по всьому світу. Витік цих документів отримав назву Cyprus Confidential.

Документи аналізували 272 журналістів з 54 країн світу: журналісти мюнхенського видання Paper Trail Media, партнери глобальної мережі журналістів-розслідувачів ICIJ та OCCRP, включно зі «Слідством.Інфо».

Журналістка ICIJ Тетяна Козирєва виявила у витоку Cyprus Confidential масштаби бізнес-холдингів Ріната Ахметова, включаючи прямі чи опосередковані інтереси в 60 офшорних компаніях, переважно зареєстрованих на Кіпрі. Більшість компаній, що входять до мережі Ахметова, пов’язані з System Capital Management Ltd (SCM), корпоративним консорціумом Ахметова, через який олігарх має значний вплив на життєво важливі галузі української економіки.

Дослідження показало, що у липні 2021 року Ахметов через зареєстровану на Британських Віргінських островах компанію Gelion Properties Ltd., бенефіціарним власником якої він є, зобов’язався придбати двоповерховий пентхаус за близько 122 млн доларів у комплексі Chelsea Barracks у Лондоні.

Продаж відбувся 2022 року.

При цьому, ціна включає не лише пентхаус, але й кілька паркувальних місць та додаткові складські приміщення.

Як стверджують розслідувачі, які вивчили листування між співробітниками компаній Cypcodirect і кіпрського PwC з позначками «терміново» і «конфіденційно», компанія Gelion була використана для купівлі пентхауса, щоб забезпечити «конфіденційність» Ахметова, не вносячи його ім’я до британського реєстру публічної власності.

Ахметов не відповів на запитання ICIJ щодо придбання лондонського пентхауса через компанію Gelion.

Він відмовився коментувати «будь-які інвестиції або транзакції, які могли відбутися або не відбутися, а також їхній статус».

Нагадаємо:

  • 5 листопада 2017 року Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) і Центр розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) оприлюднили так звані Paradise Papers (Райські папери), в яких йдеться про офшорні компанії сотень найбагатших людей світу. Доступ до даних вдалося отримати завдяки витоку інформації з двох компаній в Сінгапурі і на Бермудських островах. Документи виявилися в розпорядженні німецького видання Süddeutsche Zeitung, яке передало їх журналістам-розслідувачам з ICIJ і OCCRP. У міжнародному розслідуванні даних взяли участь близько 100 медіа з 67 країн.