У Криму чиновники мріють віддати інвестору озеро Чокрак

Крим

Чиновники окупованого Криму мріють віддати інвестору, якого немає, Чокракське озеро, розташоване приблизно в 18 кілометрах від Керчі, на азовському узбережжі.

Як заявив «міністр економічного розвитку» Криму Андрій Мельников, перешкодою для розкриття потенціалу цих місць є їх віддаленість, нерозвинена інфраструктура, відсутність комунікацій і доріг, передає Центр журналістських розслідувань.

За інформацією окупаційних властей, в розвиток регіону нібито планують вкласти 1,687 мільярда рублів протягом 2015-2020 року.

«Фінансування проектно-вишукувальних робіт передбачається в наступному році. Відповідно, три роки для реалізації цього сегмента федеральної цільової програми “, – наводить слова Андрія Мельникова« Кримінформ ». Згідно з програмою, в наступному році в розвиток інфраструктури цього кластера вкладуть 13,45 мільйона рублів.

«Інвестора, строго кажучи, треба шукати зараз, тому що – очевидно – це буде процес не швидкий. Але його потрібно робити виключно паралельно. Тому що може скластися така ситуація, що буде створена інфраструктура, а потім ми ще будемо бігати і шукати інвестора. Це буде означати, що федеральні гроші – в загальній сумі понад мільярд рублів – виявляться замороженими. Ось цього допустити не можна», – розповів Андрій Мельников.

Мельников зазначив, що на даний момент охочих зайнятися озером немає.

Від Азовського моря озеро Чокрак відокремлює перешийок менше півкілометра завширшки. Найближчий населений пункт в двох кілометрах – село Курортне.

Озеро неглибоке – не більше 1,5 метрів, а останні роки зовсім підсохнуло і відсвічує всіма відтінками рожевого завдяки випарується солям. Мінералізація Чокракського озера перевищує 27%, а згідно з останніми, правда, досить застарілим оцінками, запаси цілющої грязі складають приблизно 4,6 млн кубометрів.

Раніше “глава” Криму Сергій Аксьонов поскаржився на відсутність інвесторів в Криму.

Лідер партії “Справедлива Росія” Сергій Миронов заявив про підготовку закону, що дозволяє іноземним інвесторам анонімно вкладати гроші в економіку Криму.

Нагадаємо, як заявив радник юридичної компанії Дмитро Шемелин, масового іноземного інвестування в окупований Крим, поки діють санкції, не передбачається, а законопроект депутата Держдуми РФ Олексія Чепи ( “Справедлива Росія”) про фактичне запровадження в Криму офшорного режиму буде практично марний.

У 2014 році в Криму вже була створена спеціальна економічна зона, резиденти якої мали податкові пільги за умови інвестування в місцевий бізнес. Звіти неоднозначні, але в будь-якому випадку зараз учасники російської ВЕЗ – в основному російські інвестори.