Порошенко ввів в дію рішення РНБО про посилення кіберзахисту України

Новини
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко підписав указ, яким ввів в дію рішення РНБО від 10 липня «Про стан виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про загрози кібербезпеки держави та невідкладні заходи щодо їх нейтралізації».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби глави держави.

Згідно з документом, Кабмін України в тримісячний термін повинен врегулювати питання про заборону держорганам, підприємствам, установам і організаціям закуповувати послуги з доступу до інтернету в операторів, які не мають документів про підтвердження відповідності системи захисту інформації встановленим вимогам.

Також уряд має запровадити механізм залучення фізичних і юридичних осіб на умовах аутсорсингу до виконання завдань кіберзахисту державних електронних інформресурсів.

Крім того, Кабмін за участю СБУ повинен підготувати та подати на розгляд Верховної Ради законопроект про розмежування кримінальної відповідальності за злочини в сфері використання комп’ютерів, систем, комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку, вчинені щодо державних та інших ресурсів, а також щодо об’єктів критичної інформаційної інфраструктури.

СБУ, адміністрація Держспецзв’язку та Нацполіція повинні активізувати співпрацю з зарубіжними партнерами з протидії кібератакам на критичну інформаційну інфраструктуру, проведення розслідувань таких кібератак, встановлення причин і умов, що сприяли їх вчиненню.

Згідно з указом, протягом 2017 року уряд має виділити кошти на проектування захищеного центру обробки даних для розміщення державних електронних інформаційних ресурсів; вжити заходів щодо створення Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій.

Національному банку за участю адміністрації Держспецзв’язку та СБУ рекомендовано удосконалити кіберзахист системно важливих банків України.

Кабміну також доручено визначити Держспецзв’язку органом, відповідальним за збереження резервних копій інформації та відомостей державних інформресурсів.

Нагадаємо, що 27 червня державні та комерційні структури України постраждали від вірусу Petya А (Петя А). За даними ZN.UA, хакерській атаці піддалися близько 30 банків. Вірус Petya А, який вдарив по комп’ютерним системам в Україні, також нашкодив банкам, електромереж, телефонним компаніям і метро в країнах Європи.