Прокуратура АРК розслідує всі факти, вказані в проекті резолюції ГА ООН по Криму – Мамедов

Прокурор АРК Гюндуз Мамедов Фото: investigator.org.ua

Прокуратура АРК відкрила провадження і розслідує кримінальні виробництва за всіма фактами, вказанним в проекті оновленої резолюції по Криму, яка 14 листопада була затверджено Третім комітетом Генеральної Асамблеї ООН. Зібрані в рамках розслідувань докази згодом будуть передані в міжнародні судові інстанції.

Про це в середу, 15 листопада, заявив прокурор АРК Гюндуз Мамедов, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби відомства.

« Порушення прав людини, примусове переселення, незаконне відчуження приватної власності, незаконне встановлення РФ своїх законів на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, оголошення Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборона його діяльності, обмеження права на освіту українською і кримськотатарською мовами, заборона діяльності окремих культурних та релігійних установ, правозахисних організацій та засобів масової інформації, незаконні затримання та винесення вироків – по усіх цих фактах прокуратурою автономії розпочаті кримінальні провадження. Не зважаючи на неможливість проведення слідчих дій безпосередньо на території півострову, правоохоронними органами Криму активно проводиться розслідування, збираються докази, у тому числі, і для подальшої передачі їх для розгляду у міжнародних судових інстанціях», – сказав Гюндуз Мамедов.

Він також зазначив, що перше інформаційне повідомлення щодо незаконного привласнення майна на тимчасово окупованій РФ території Криму, яке прокуратура готувала спільно з неурядовими правозахисними громадськими організаціями, готове для скерування до Міжнародного кримінального суду.

«Схвалення комітетом Генеральної Асамблеї ООН проекту резолюції в черговий раз доводить світові факт окупації півострову Російською Федерацією та є впевненим кроком до деокупації. А також, сподіваюся, що у грудні поточного року, вже на пленарному засіданні Генеральної Асамблеї, ми отримаємо позитивне рішення і як результат – примушення виконання резолюції Російською Федерацією», – додав прокурор АРК.

Як повідомлялось, 14 листопада третій комітет Генасамблеї ООН підтримав резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь (Україна)» (A/C.3/72/L.42), ініційовану українською делегацією.

Резолюція, зокрема, закликає Росію повністю та негайно виконати постанову Міжнародного суду від 19 квітня 2017 року про тимчасові заходи у справі щодо застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму і Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації (Україна проти Російської Федерації).

Також РФ має вжити всіх необхідних заходів, щоб негайно покласти край порушенням і утискам прав людини стосовно жителів Криму, а також поважати закони, що діють в Україні, та скасувати закони, запроваджені Російською Федерацією в Криму, які дозволяють здійснювати примусове виселення та конфіскувати приватну власність у Криму у порушення норм міжнародного права.