Прокуратура АРК ініціює міжнародний суд через анексію Криму Росією

Новини
Окупація Кориму, російські військові без розпізнавальних знаків у м. Балаклава під Севастополем, лютий 2014 року. Фото: Reuters

Прокуратура АРК хоче ініціювати міжнародний судовий процес через анексію Криму Росією за прикладом Нюрнберзького процесу.

Про це повідомив прокурор АРК Гюндуз Мамедов, зазначається на сайті прокуратури АРК, передає Центр журналістських розслідувань.

За його словами, на початку поточного року він поставив завдання своїм працівникам сформувати доказову базу для розгляду фактів, пов’язаних з воєнними злочинами, а саме – злочинами проти людяності, геноциду, які вчиняються окупантами на території півострова, в Міжнародному кримінальному суді.

«Наша мета: ініціювати міжнародний судовий процес проти окупаційної влади за прикладом Нюрнберзького процесу. До відповідальності повинні бути притягнуті не лише виконавці, а й ті, хто віддавав злочинні накази», – констатує прокурор.

Він зазначає, що спільно з неурядовими правозахисними громадськими організаціями підготовлено перше інформаційне повідомлення, яке скерують до Міжнародного кримінального суду. На завершальній стадії є ще одне.

Прокурор АРК Гюндуз Мамедов Фото: investigator.org.ua

«Тобто, можу відверто запевнити, що ми впевнено крокуємо до початку розслідування у Гаазі злочинів, що вчиняються в Криму, та сподіваюся на міжнародний судовий процес, подібний Нюрнберзького процесу», – сказав Мамедов.

Як повідомлялось, 14 листопада третій комітет Генасамблеї ООН підтримав резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь (Україна)» (A/C.3/72/L.42), ініційовану українською делегацією.

Резолюція, зокрема, закликає Росію повністю та негайно виконати постанову Міжнародного суду від 19 квітня 2017 року про тимчасові заходи у справі щодо застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму і Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації (Україна проти Російської Федерації).

Також РФ має вжити всіх необхідних заходів, щоб негайно покласти край порушенням і утискам прав людини стосовно жителів Криму, а також поважати закони, що діють в Україні, та скасувати закони, запроваджені Російською Федерацією в Криму, які дозволяють здійснювати примусове виселення та конфіскувати приватну власність у Криму у порушення норм міжнародного права.