Суди розглянуть справи про держзраду директора інституту «Магарач», кримських екс-депутатів і суддів

У районних судах Києва 4 і 5 квітня пройдуть засідання у 12 кримінальних провадженнях про державну зраду екс-депутатів Верховної Ради АРК, кримських суддів і екс-директора Національного інституту виноградарства і виноробства «Магарач» у Ялті.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію порталу Судова влада України.

Так, в Дніпровському районному суді 4 квітня відбудеться засідання у справі колишнього директора Національного інституту виноградарства і виноробства «Магарач» Анатолія Авідзби. Він очолював інститут з серпня 1998 року по червень 2011 року. Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, в цей період активно відчужувалися землі інституту під елітну забудову. Зокрема, на місці ампелографічної колекції «Магарача» був побудований «Чайний будиночок» також відомий як «дача Януковича».

Анатолій Авідзба також був депутатом Верховної Ради АРК трьох скликань. У 2014 році він голосував за проведення незаконного «референдуму» в Криму. У листопаді 2015 року Авідзба був призначений окупантами т.в.о. директора «Магарача», а 4 лютого 2016 року був обраний «директором» інституту. В травні 2017 року співробітники ФСБ і Слідкому РФ затримали Авідзбу при отриманні хабара в сумі 40 тис. дол.

Анатолій Авідзба Фото: ktelegraf.com.ru

Також 4 квітня Дніпровський райсуд проведе засідання в кримінальному провадженні за звинуваченням у державній зраді екс-начальника управління транспорту і зв’язку Сімферопольської міської ради Андрія Каракулькін. Ще в лютому 2014 року СБУ затримала його при отриманні хабара в 14 тис. дол. Після анексії Криму Росією Каракулькін був призначений керівником «Кримської залізниці». У травні 2015 року ФСБ порушила проти нього кримінальну справу за махінації з трудовою книжкою, в результаті чого йому була незаконно нараховано надбавка до зарплати в сумі 124 тис. рублів. У серпні 2015 року його справу було передано до кримського «суду».

У Деснянському райсуді 4 квітня заплановано засідання в кримінальному провадженні за звинуваченням у державній зраді екс-депутата Севастопольської міськради Дмитра Бєліка, який зараз є «депутатом» Держдуми РФ. У листопаді 2016 року Євросоюз і США ввели санкції проти «депутатів» Держдуми РФ, «обраних» в окупованому Росією Криму, в тому числі і стосовно Бєліка.

Крім того, 4 квітня Деснянський райсуд проведе засідання в кримінальному провадженні за звинуваченням у державній зраді екс-депутата кримського парламенту Анатолія Заїченко. У 2002-2010 рр. він був депутатом міськради Феодосії. У 2010 році був обраний депутатом ВР АРК IV скликання від Партії регіонів. З 2012 року по 2013 рік – директор Сімферопольської філії ПАТ «Український інноваційний банк». З 2013 року по 2014 рік – радник голови наглядової ради ПАТ «Український інноваційний банк». Після окупації Криму у вересні 2014 року був обраний в так званий «Госсовєт Криму» від партії «Єдина Росія». У листопаді 2014 року був призначений головою «Рахункової Палати Республіки Крим».

Анатолій Заїченко Фото: rk.gov.ru

Також райсуди Києва проведуть засідання за звинуваченням у державній зраді колишніх кримських суддів, в числі яких: Яніна Охота (зараз працює в «Київському районному суді» Сімферополя), Василь Злотников («Желєзнодорожний райсуд» Сімферополя), Алла Пономаренко («Верховний суд Республіки Крим»), Євген Філатов («Верховний суд Республіки Крим»).

У Деснянському районному суді Києва пройдуть засідання у кримінальних провадженнях за звинуваченню в державній зраді екс-глави Нахімовської РДА Севастополя Геннадія Плотнікова, екс-депутата Севастопольської міськради VI-го скликання Наталії Авсейкової, яка голосувала за «входження Севастополя до складу РФ». У цьому ж суді заплановано засідання у справі про держзраду колишнього глави Кіровської РДА Криму, а нині – «глави муніципального округу Кіровський район» Олега Гордєєва.

5 квітня Подільський райсуд розгляне кримінальне провадження стосовно колишнього депутата Верховної Раді АРК, а нині «депутата Госсвєта Криму» Петра Запорожця. Він також обвинувачується в державній зраді.

Петро Запорожець Фото: crimea.gov.ru

Санкція статті 111 КК України (державна зрада) передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років.