Жителі Херсонщини почувають себе забутим регіоном та бояться агресії РФ – соцдослідження

Життя

Жителі Херсонської області після анексії Криму у 2014 році почувають себе забутим регіоном України. Не дивлячись на це, більшість населення стала більше ідентифікувати себе як українці, свідчать результати соціологічного дослідження «Конфліктний потенціал та соціальний капітал Півдня Херсонської області».

Про це повідомив виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов в ефірі програми «Питання національної безпеки» (телепроект Центру журналістських розслідувань, Чорноморська ТРК).

«Мешканці п’яти районів від Скадовська до Генічеська відчувають, що життя твориться десь в іншому місті, що вони живуть тепер на краю географії, в глухому куті. Треба сказати, що принаймні три райони в значній мірі жили за рахунок дороги: Новоолексіївка з Чонгаром, Чаплинка з дорогою, і Каланчак з дорогою. Цей постійний рух створював не тільки економічні якісь можливості, а й відчуття життя. Тобто рух людей завжди асоціюється з тим, що є якісь зміни та перспективи», – розповів Данилов.

За його словами, у всіх районах Херсонщини розвинений потужний місцевий патріотизм.

«У Чаплинці, наприклад, говорять, що ми найзеленіше місто, ми найкраще місто в Україні. Генічеськ вважає себе окремим народом, таким хорошим. Вони більше говорять російською, але там в контексті ідентифікації українцями ситуація змінилася колосально. Але зараз стоїть завдання – трансформація себе з локального патріотизму в загальнонаціональну ідентичність української націЇ», – говорить експерт.

Він зазначив, що соціологічне дослідження, проведене Центром близькосхідних досліджень, продемонструвало також і те, що мешканці Херсонщини бояться російської агресії, а також криміналу, безробіття та бідності.

«Російські війська заходили принаймні на територію трьох районів – і в Генічеський, і в Каланчацький, і в Чаплинський. Це відчуття небезпеки створило абсолютно нову ситуацію, яку треба вивчати, треба дивитися і шукати інструментарій, який допоможе громадам, людям вистояти в цій ситуації – знайти нові ринки або побачити себе з іншого боку», – підкреслив Данилов.

Нагадаємо, експерти наголошують на тому, що на півдні Херсонщини треба збільшити кількість українських каналів комунікації та інтернетизацію.

Центр журналістських розслідувань продовжує спецпроект «На межі. Медіа півдня Херсонщини», в якому розповідає про те, що дивляться, слухають та читають мешканці п’яти прикордонних з Кримом районів Херсонської області, які основні проблеми місцевої преси, хто є її власником та як вона виживає і розвивається.