Омбудсмен РФ направила в ФСБ запит на відвідування Денисової затриманих українських моряків судна «ЯМК-0041»

Новини

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова направила в Федеральну службу безпеки РФ запит на право відвідування українським уповноваженим з прав людини Людмилою Денисовою моряків судна ЯМК-0041.

Про це вона заявила після прибуття до Києва вранці 26 червня, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на телеканал «112 Україна».

«Я відразу ж, коли отримала запит від Людмили Денисової, направила звернення до прокурора Криму, в ФСБ і слідчі органи. Відповідно до російського законодавства, будь-яке відвідування людей, які знаходяться в рамках кримінального процесу, а по відношенню до них, як мені відомо, порушено кримінальні справи, пов’язані з незаконним виловом риби, я просила, щоб в максимально короткі терміни мені дали відповідь», – заявила Москалькова.

У вівторок Москалькова планує відвідати в СІЗО Києва військового-зрадника з Криму Максима Одинцова.

Москалькову можуть не пустити в СІЗО до Одинцова, якщо Денисову не пустять до українських ув’язнених у РФ.

Також Москалькова планує зустрітися з членами екіпажу російського судна «Норд», яке було затримано в Азовському морі.

Уповноважена з прав людини РФ не буде відвідувати заарештованого главу порталу РІА Новини-Україна Кирила Вишинського під час поїздки в Україну.

Як повідомлялось, 4 травня 2018 року прикордонний корабель РФ затримав в Чорному морі біля окупованого Криму українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» з Очакова з п’ятьма членами екіпажу на борту за нібито «незаконний промисел камбали-калкана у виключній економічній зоні РФ». Судно і моряків доставили на півострів.

У Держприкордонслужбі України заявили, що судно «ЯМК-0041» мало необхідні дозволи на вилов риби в межах територіального моря, або 12-мильної морської зони. Однак судно не оформлялося для виходу за лінію держкордону України.

МЗС України вимагає від РФ звільнити українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» і його екіпаж. Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі моряків судна «ЯМК-0041».

Олег Слободян, помічник глави Держприкордонслужби України в ефірі програми «Питання національної безпеки», телепроект Центру журналістських розслідувань,  заявив, що РФ господарює в Чорному і Азовському морях, контролює акваторію анексованого Криму і захоплює українські судна разом з екіпажами. Державна прикордонна служба поки що не може своїми силами протистояти беззаконню РФ в українських територіальних водах.

ФСБ порушила кримінальну справу за звинуваченням у браконьєрстві щодо капітана українського риболовецького судна «ЯМК-0041» Віктора Новицього за ч.3 ст.256 КК РФ (незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів, вчинений особою з використанням свого службового становища). На судно накладено арешт.

«Суд» продовжив до 8 липня арешт капітана затриманого російським прикордонним кораблем 4 травня біля берегів півострова українського риболовецького судна «ЯМК-0041» Віктора Новицького, якого звинувачують у браконьєрстві. Чотирьох моряків судна незаконно утримують без пред’явлення звинувачення в «Прикордонному Управлінні ФСБ по Республіці Крим» в Балаклаві під Севастополем.

Моряки судна «ЯМК-0041» відмовилися від їжі.

Нагадаємо, 9 червня відбулася телефонна розмова президентів України і РФ Петра Порошенка і Володимира Путіна, під час якої була досягнута домовленість, що найближчим часом омбудсмени обох країн відвідають ув’язенних громадян.

Людмила Денісова та її російська колега Тетяна Москалькова розраховують відвідати по 34 ув’язнених на територіях обох країн.

15 червня Людмила Денісова прибула в місто Салехард і попрямувала в Лабитнангі, де в колонії утримується Сенцов, проте їй відмовили у візиті. Більш того, уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова заявила, що Денисова знаходиться на території Ямало-Ненецького автономного округу в порушення досягнутих домовленостей.