У Генічеську браконьєри ловлять рибу поруч з відділом Держрибагенства

Новини
Фото: kuresh.info / investigator.org.ua

На Херсонщині заборонений вилов риби в Азовському морі відбувається безпосередньо поруч з Генічеським відділом Держрибагенства.

Про це в розслідуванні журналістів радіо «Куреш» «За рибу гроші» повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Відійшовши метрів сто від Генічеського відділу Держрибагентства, на мосту через протоку Тонку ми побачили до двох десятків рибалок, які ловили рибу так званими «сітками-павуками». Запитати у представників рибоохорони, чому вони не бачать, як у нерест йде заборонений вилов риби, не вдалося через повну відсутність персоналу на робочих місцях», – пишуть журналісти радіо «Куреш» Еріка Авдєєва, Рустам Авдєєв та Ібрагім Сулейманов.

Фото: kuresh.info / investigator.org.ua

«Гаряча» телефонна лінія відділу Держрибагентства у Генічеську, за словами журналістів, на дзвінки не відповідає. Прес-центр Азовського басейнового управління повідомив, що інспектори Держрибагенства можуть бути на виїздах.

Охоронець Генічеського відділу Азовського басейнового управління Держрибагенства повідомив журналістам, що можливості відділу вкрай низькі:

«У нас секретаря нет, у нас просто отдел тут. Раньше и бухгалтерия была здесь и все было. А с этой сейчас… с реформой… все там осталось, в Бердянске. Все забрали туда. У нас и печати забрали», – повідомив охоронець.

Фото: kuresh.info / investigator.org.ua

Також автори розслідування наводять слова колишнього працівника Генічеської рибоохорони, який стверджує, що вилучені знаряддя браконьєрства та морепродукти реалізуються у корупційний спосіб:

«Сітки вони вилучають і потім самі ж перепродають. І риба, і сітки продаються, в долі з представниками рибоохорони. Рибу купують за заниженою ціною свої ж люди. Зараз немає людей, які б це перевіряли. Браконьєр, якого затримали, не перевірятиме – а куди ж його рибу браконьєрську реалізуватимуть. Тому ця риба сьогодні реалізується за смішні гроші і ніде і ніяк не враховується», – повідомив колишній працівник Генічеської рибоохорони.

Фото: kuresh.info / investigator.org.ua

На початку 60-х років минулого століття вилов риби в Азовському морі становив 760 тисяч тонн, в останні роки ці обсяги впали до кількох десятків тонн. Для відновлення рибних запасів вчені пропонують припинити промисловий вилов риби в Азовському морі принаймні на п’ять років.