Адвокати утримуваних у Криму моряків судна «ЯМК-0041» оскаржать незаконні дії ФСБ

Новини
Затримане прикордонслужбою ФСБ українське судно «ЯМК-0041» у Балаклаві, Крим Фото: ps.fsb.ru

Захист українських моряків судна «ЯМК-0041», затриманого в Чорному морі російськими прикордонниками біля берега окупованого Криму, незаконно утримуваних в Севастополі, оскаржить дії ФСБ в Північно-Кавказькому окружному військовому суді в російському Ростові-на-Дону.

Про це Кримської правозахисній групі повідомив кримський адвокат Едем Семедляєв, передає Центр журналістських розслідувань.

Він розповів, що «Севастопольський гарнізонний військовий суд» 30 липня 2018 року задовольнив клопотання сторони захисту про поновлення строку на подання апеляційної скарги на дії «начальника прикордонного управління ФСБ м. Балаклава» згідно зі ст. 125 КПК РФ.

За інформацією Семедляєва, четверо громадян України, члени екіпажу риболовецького судна «ЯМК-0041», до сих пір знаходяться в Балаклаві. Зараз українці проживають в найманому житлі, без документів і під контролем співробітників ФСБ.

«У хлопців забрали паспорти, залишили їм тільки ксерокопії документів. У них немає грошей на їжу, вони в тяжкому становищі. Покинути Севастополь моряки без паспортів не можуть, тим більше, що їх охороняють чотири автомобілі з силовиками», – розповів адвокат.

Як повідомлялось, 4 травня 2018 року прикордонний корабель РФ затримав в Чорному морі біля окупованого Криму українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» з Очакова з п’ятьма членами екіпажу на борту за нібито «незаконний промисел камбали-калкана у виключній економічній зоні РФ». Судно і моряків доставили на півострів.

У Держприкордонслужбі України заявили, що судно «ЯМК-0041» мало необхідні дозволи на вилов риби в межах територіального моря, або 12-мильної морської зони. Однак судно не оформлялося для виходу за лінію держкордону України.

МЗС України зажадало від РФ звільнити українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» і його екіпаж. Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі моряків судна «ЯМК-0041».

ФСБ порушила кримінальну справу за звинуваченням у браконьєрстві щодо капітана українського судна «ЯМК-0041» Віктора Новицього за ч.3 ст.256 КК РФ (незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів, вчинений особою з використанням свого службового становища). На судно накладено арешт.

«Суд» продовжив до 8 липня арешт капітана «ЯМК-0041» Віктора Новицького. При цьому четверо моряків судна, громадяни України Геннадій Отичко (10.11.1976), Руслан Скрипник (04.10.1988), Сергій Калиниченко (01.06.1967), Олег Блок (16.03.1965) продовжували незаконно утримувати без пред’явлення обвинувачення в «Прикордонному Управлінні ФСБ по Республіці Крим» в Балаклаві під Севастополем.

4 червня стало відомо, що четверо моряків українського судна «ЯМК-0041» відмовилися від їжі. 2 липня у Севастополі чотирьох рибалок судна «ЯМК-0041» випустили з території прикордонного управління ФСБ в Балаклаві, де їх утримували без пред’явлення обвинувачення. Вони припинили голодування.

Омбудсмен України Людмила Денісова заявила, що у рибалок українського судна «ЯМК-0041» вилучили паспорти, їх примусово утримують у Криму і постійно чинять психологічний тиск.

Кримський адвокат Еміль Курбедінов закликав владу України активізувати свої дії для повернення додому утримуваних в окупованому Криму рибалок українського судна «ЯМК-0041».