РФ може обміняти Сенцова на трьох росіян, що утримуються в США – НГ

Новини
Олег Сенцов на обстеженні в лікарні Лабитнангі, 29.09.2018 Фото: 89.fsin.su

РФ може погодитися повернути в Україну незаконно засудженого українського політв’язня, режисера Олега Сенцова в обмін на передачу їй трьох росіян, засуджених або затриманих в США.

Про це повідомляє видання «Новая газета» з посиланням на джерело, близьке до переговорів щодо обміну полоненими між Росією і Україною, передає Центр журналістських розслідувань.

Відзначається, що мова йде про засуджених в США громадян РФ Віктора Бута і Костянтина Ярошенка, а також росіянку Марію Бутіну, яка знаходиться під арештом.

За словами джерела, «Москва готова обговорювати таку «гуманітарну акцію» безпосередньо з Вашингтоном, при цьому Україна не буде стороною переговорів».

Видання пише, що офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що «не в курсі» таких ініціатив.

Адвокат Сенцова Дмитро Дінзе зазначив, що йому нічого не відомо про подібну конфігурацію, проте він вважає її «робочою». «Якщо є реальна готовність (влади РФ – ред.) до обміну, то і ми готові обговорювати конкретні дії. Нам тільки потрібно розуміти, наскільки серйозні ці розмови», – сказав Дінзе.

Правозахисник Михайло Чаплига, який раніше працював в офісі українського омбудсмена, вважає, що обмін Сенцова на трьох росіян «теоретично можливий». «Це правдоподібний сценарій. Схожий прецедент, коли Київ начебто не був стороною переговорів, уже був у 2017 році між Росією і Туреччиною. Тоді Москва видала Анкарі кримськотатарських активістів Чийгоза і Умерова, а Анкара відпустила двох росіян, звинувачених у шпигунстві», – нагадав він.

У той же час заступник директора Amnesty International Денис Кривошеєв, в чию зону відповідальності входить Східна Європа та Центральна Азія, вважає, що до можливого обміну Бута, Ярошенко і Бутини на Сенцова можуть виникнути питання у міжнародних правозахисних організацій.

«Треба розуміти, що Сенцов засуджений політично мотивованим судом, осудні йому дії неспіврозмірні звинуваченнями, вина його не був встановлена: він повинен бути звільнений. При цьому стосовно Бута є серйозні питання», – зазначив Кривошеєв.

Видання нагадало, що бізнесмен Віктор Бут був затриманий в 2008 році в Таїланді за запитом США, в 2012 році його засудили до 25 років в’язниці за торгівлю зброєю та підтримку терористичних груп. Костянтин Ярошенко був затриманий в Ліберії і екстрадований до США в 2010 році, де йому пред’явили звинувачення в контрабанді наркотиків і засудили до 20 років в’язниці. Марію Бутіниу заарештували в США в липні 2018 року по підозрою в роботі в якості іноземного агента без необхідної реєстрації, змові з метою роботи на іноземну державу і спробах «розвивати зв’язки з особами в США і проникати в організації, що мають вплив на американську політику».

Олег Сенцов 9.08.2018 Фото: Facebook

Нагадаємо, 14 серпня Олег Сенцов під час зустрічі в колонії з російською правозахисницею Зоєю Свєтовою назвав свій стан «предкритичним».

15 серпня експерти ООН закликали Росію негайно і без будь-яких умов звільнити Олега Сенцова. Вони підкреслили, що життя українського режисера в небезпеці і зажадали надати йому медичну допомогу.

21 серпня вимоги звільнити Сенцова в черговий раз озвучили США і Євросоюз. Генеральний Секретар ООН Антоніу Гутереш стурбований станом здоров’я незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова.

Комісія з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу РФ відмовила Людмилі Сенцової, матері Олега Сенцова, в прийнятті до розгляду клопотання про помилування її сина.

18 версня Комісар ЄС з питань юстиції Вєра Юрова звернулася до міністра юстиції РФ Олександра Коновалова з закликом негайно звільнити українського режисера Олега Сенцова.

28 вересня Олега Сенцова вивозили з колонії в Лабитнангі в міську лікарню для «обстеження», за результатами якого йому «проведена корекція лікування». Управління ФСВП РФ по Ямало-Ненецькому автономному округу опублікувало фотографію Сенцова під час обстеження. Українець на ній виглядає дуже худим і виснаженим.