Голодування підірвало здоров’я Сенцова, невідомо, чи виживе він – сестра

Новини
Наталя Каплан Фото: RFE/RL

Стан здоров’я незаконно засудженого в РФ українського режисера, кримчанина Олега Сенцова, який закінчив багатоденне голодування у колонії Лабитнангі, важкий, у нього немає оптимізму з приводу свого майбутнього.

Про це розповіла двоюрідна сестра політв’язня Наталія Каплан у вівторок, 16 жовтня, на брифінгу в Києві, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«На даний момент він закінчив голодування. Це було зроблено, щоб уникнути примусового годування … Він вийшов (з голодування) з дуже підірваним здоров’ям, у нього досить серйозно постраждали майже всі внутрішні органи», – сказала Каплан.

«Вихід з голодування – досить серйозна процедура, зараз ніхто не може сказати, чи виживе Олег», – додала вона.

Сестра політв’язня також з жалем відзначила, що останні листи Сенцова дуже песимістичні.

«Він написав заповіт, він просить не кидати дітей, він не вірить, що він вийде … Може і вірить, але вже не чекає цього … Він готується до того, щоб його творчість, його діти могли далі жити без нього» , – розповіла Каплан.

Разом з тим вона висловила надію на те, що Сенцова вдасться звільнити.

Нагадаємо, 5 жовтня Олег Сенцов повідомив у листі, що вимушений припинити голодування 6 жовтня, через загрозу примусового годування, оскільки стан його здоров’я оціюється як критичний. Режисер не знає, чи виживе, оскільки у нього почалися незворотні зміни внутрішніх органів.

Як повідомлялось, 14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають в Росії.

15 серпня експерти ООН закликали Росію негайно і без будь-яких умов звільнити Олега Сенцова. Вони підкреслили, що життя українського режисера в небезпеці і зажадали надати йому медичну допомогу.

21 серпня вимоги звільнити Сенцова в черговий раз озвучили США і Євросоюз. Генеральний Секретар ООН Антоніу Гутереш стурбований станом здоров’я незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова.

18 вересня Комісар ЄС з питань юстиції Вєра Юрова звернулася до міністра юстиції РФ Олександра Коновалова з закликом негайно звільнити Олега Сенцова.

ЄСПЛ прийняв до розгляду скаргу незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова.