В Україні оновили правила в’їзду іноземних журналістів до Криму на час воєнного стану

Новини
КПВВ «Каланчак», вересень 2018 року Фото: investigator.org.ua

Міністерство інформаційної політики спільно з Держприкордонслужбою та Державною міграційною службою на час дії воєнного стану оновили інструкцію узгодження в’їзду іноземних журналістів на територію тимчасово окупованого Криму. Вони зможуть потрапити на півострів за спеціальними дозволами.

Про це повідомляє Мінінформполітики України (МІП), передає Центр журналістських розслідувань.

«В’їзд іноземних журналістів до Криму і виїзд з нього здійснюється за паспортним документом і наявності спеціального дозволу. Спеціальний дозвіл – документ, який дає право іноземному журналістові в’їхати в Крим і виїхати з нього. Спеціальний дозвіл є одноразовим, тобто дозволяє тільки один в’їзд і виїзд із Криму», – йдеться в оновленій інструкції.

Також вказується, що для наступного відвідування Криму необхідно отримувати новий спеціальний дозвіл.

Згідно з інструкцією, іноземному журналістові спочатку потрібно звернутися до Міністерства інфорполітики і отримати лист-погодження. Серед переліку необхідних документів – заява за встановленим зразком, оригінал листа-підтвердження від редакції, яке містить дані про журналіста та мету відвідання Криму, копія та оригінал редакційного посвідчення, оригінал паспорта. Ці документи можна завчасно надіслати в МІП поштою – [email protected].

Звернення іноземного журналіста МІП може розглядати, відповідно до інструкції, протягом кількох робочих днів, в окремих випадках в разі необхідності узгодження з держорганами сектора безпеки і оборони, термін розгляду заяви може бути збільшено.

Після отримання листа-узгодження від МІП, іноземний журналіст повинен звернутися в територіальні органи Державної міграційної служби та отримати спеціальний дозвіл.

Отримавши спеціальний дозвіл, іноземний журналіст має право на в’їзд і виїзд тільки через наступні контрольні пункти в’їзду-виїзду: для автомобільного транспорту – «Каланчак», «Чаплинка», «Чонгар»; залізничного сполучення – «Херсон», «Мелітополь», «Вадим», «Новоолексіївка».

Нагадаємо, 4 червня 2015 року постановою КМУ №367 було затверджено Порядок в’їзду та виїзду з тимчасово окупованої території Криму. Згідно з документом, іноземці та особи без громадянства повинні отримувати дозвіл в міграційній службі, документально підтверджуючи наявність родичів або нерухомості на півострові.

16 вересня 2015 року Кабмін вніс зміни до Порядку в’їзду на територію тимчасово окупованого Криму, які дають можливість відвідати півострів іноземним журналістам, правозахисникам, представникам міжнародних урядових і неурядових організацій, а також релігійним діячам.

19 липня 2017 року Кабмін України дозволив видачу спеціального дозволу на в’їзд на територію тимчасово окупованого Росією Криму іноземцям для надання правової допомоги.

Як повідомлялося, 26 листопада Верховна Рада затвердила указ президента Петра Порошенка про введення на 30 днів воєнного стану в 10 областях України, які межують з Росією і Придністров’ям та розташовані на узбережжях Чорного і Азовського морів. Президент запевнив, що права громадян будуть обмежені тільки в разі російського вторгнення.

28 листопада президент Петро Порошенко підписав Закон «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні».