Командир катера ВМСУ «Нікополь» на допиті в ФСБ назвав себе військовополоненим – адвокат

Новини
Командир катера ВМСУ «Нікополь» Богдан Небилиця Фото: Телерадіостудія Бриз МО України

Командир захопленого російськими військовими в Чорному морі малого броньованого артилерійського катера ВМСУ «Нікополь» Богдан Небилиця на допиті в ФСБ назвав себе військовополоненим.

Про це повідомив на створеній в Facebook сторінці «Захист військовополонених українських моряків» адвокат Микола Полозов, який координує роботу команди захисників моряків ВМСУ, передає Центр журналістських розслідувань.

«Адвокат команди захисту військовополонених українських моряків Еміль Курбедінов відвідав командира МБАК «Нікополь» Богдана Небилицю. За словами адвоката, Небилиця тримається молодцем. Виглядає бадьоро, посміхається. Разом з тим, за час перебування в СІЗО «Лефортово» його чотири рази переводили в різні камери. Зараз сидить з людиною на ім’я Мухамед. Відносини нормальні, але особливо не спілкуються. Як і з іншими моряками, з Небилицею були проведені слідчі дії, ознайомили з декількома постановами про призначення експертиз. Також провели його допит. В ході допиту Богдан Небилиця заявив, що є військовополоненим», – написав Полозов.

Нагадаємо, раніше захоплені російськими військовими в Чорному морі в ході атаки на кораблі ВМСУ командир рейдового буксира «Яни Капу» Олег Мельничук та командир малого броньованого артилерійського катера «Бердянськ» Роман Мокряк, що утримуються в московському СІЗО «Лефортово», заявили слідчим ФСБ, що разом зі своїми підлеглими є військовополоненими і відмовилися давати свідчення.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

Європейський суд з прав людини у відповідь на звернення Кабміну України зобов’язав Росію надати інформацію про військовополонених українських моряків, захоплених під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.