Підвідомча Авакову Нацполіція відкрила провадження проти експерта у «справі рюкзаків» – Лещенко

Новини
Екперт по «справі рюкзаків» Надія Бугрова і нардеп Сергій Лещенко Фото: Facebook Сергій Лещенко

Підвідомча міністру внутрішніх справ Арсену Авакову Нацполіція відкрила кримінальне провадження проти експерта Надії Бугрової, яка провела дослідження, що довело наявність численних порушень при виготовленні рюкзаків, закуплених МВС для Нацгвардії, після чого НАБУ вручило підозру синові міністра Олександру Авакову.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook народний депутат Сергій Лещенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Знайомтеся, це експерт у справі рюкзаків Авакова Надія Бугрова. Вона провела те саме дослідження, яке довело всі можливі порушення при їх виготовленні, після чого НАБУ вручило Авакову-молодшому підозру … Підпорядкована Авакову Нацполіція порушила кримінальне провадження проти експерта. Нагляд в такому важливому розслідуванні здійснює військова прокуратура», – написав Лещенко.

За його словами, Бугрова, стаж роботи якої починається в 1979 році, «потрапила під каток системи».

«Експертові інкримінують заволодіння п’ятьма тисячами гривень (ви не помилилися, п’ять тисяч, а не п’ять мільйонів) за оплату своєї роботи. Хоча і тут стирчать вуха, що вказують на розправу: цих грошей вона взагалі не отримувала – їх отримала фірма, в якій вона працює, а експерт отримала там зарплату. Але справа вже передана до суду, а експерту натякають, що не погано б визнати свою провину, щоб зняти всі підозри з «шанованих людей» напередодні виборів», – додав нардеп.

Він також зазначив, що 22 січня вже направив звернення в інтересах Бугрової.

Як повідомлялося, 31 жовтня детективи НАБУ після проведення обшуків за підозрою в розтраті понад 14 млн. грн. при закупівлі рюкзаків для Нацгвардії затримали сина глави МВС Арсена Авакова Олександра, екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря і керівника IТ-компанії Turboseo Володимира Литвина.

Міністерство внутрішніх справ України та його глава Арсен Аваковим назвали дії НАБУ політичним тиском.

НАБУ повідомило про підозру Олександру Авакову, Сергію Чеботарю і Володимиру Литвину затриманим по «справі рюкзаків».

1 листопада Солом’янський райсуд Києва обрав Олександру Авакову, також Сергію Чеботарю і Володимиру Литвину запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

НАБУ оприлюднило корупційну схему розтрати бюджетних коштів у «справі рюкзаків», фігурантамі котрого є син глави МВС Олександр Аваков, екс-заступник міністра Сергій Чеботарь і керівник IТ-компанії Turboseo Володимир Литвин.

11 липня 2018 року прокурор САП закрив справу про корупцію при закупівлі МВС тактичних рюкзаків проти сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова і колишнього заступника глави МВС Сергія Чеботаря через начебто відсутність «прямих достатніх доказів». Натомість підозрюваним залишився третій фігурант – Володимир Литвин, який взяв вину на себе.

17 серпня 2018 року Центр протидії корупції подав скаргу до Солом’янського райсуду Києва на рішення прокурора САП Василя Кричуна закрити кримінальне провадження у «справі рюкзаків» щодо Олександра Авакова та Сергія Чеботаря.