В Україні 20 лютого вшановують пам’ять Героїв Небесної сотні

Новини
Розстріл учасників протесту на Майдані, вул.Інститутська, 20 лютого 2014 р Фото: Facebook Майдан 18-20 лютого. Як усе було.

В Україні вшановують пам’ять Героїв Небесної сотні. Згідно з указом президента України від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності і увічнення пам’яті Героїв Небесної сотні», дата 20 лютого встановлена як День Героїв Небесної сотні.

Під час Революції Гідності в період 18-20 лютого 2014 року в центрі Києва загинула найбільша кількість активістів Майдану – 78 осіб. Згодом їх назвали Небесної сотнею, передає Центр журналістських розслідувань.

Першими Героями Небесної сотні стали активісти Майдану Сергій Нігоян і Михайло Жизневський, які загинули 22 січня 2014 року. В той же день в лісі було знайдено тіло активіста Юрія Вербицького зі слідами тортур.

Перші Герої Небесної сотні Фото: Руслан Иванов

Як повідомляє прес-служба Національного музею Революції Гідності, в середу в Києві проходять пам’ятні заходи на честь пам’яті Героїв Небесної Сотні.

З ранку в Михайлівському Золотоверхому соборі пройшла поминальна панахида за Героями Небесної Сотні та іншими загиблими за Україну. Панахиду правив Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

У Будинку профспілок на Майдані Незалежності в рамках проекту «Сторожа» о 12:00 відбудеться перформанс Вікторії Романчук «Час згадати». Проект – спроба інтерпретації сучасного сакрального мистецтва. Це новітнє бачення апостолів, проповідників сьогодення, тих, кому варто наслідувати і з ким варто йти. 20 лютого останній день експонування художнього проекту.

О 15:00 в Колонній залі КМДА Національний музей Революції Гідності презентує видавничий і відеопроект про Героїв Небесної Сотні і учасників революції 2013-2014 років. Йдеться про перший том трикнижжя «Небесна Сотня. Життєписи» Світлани Терейковський і відео проект «Характери гідності» Дар’ї Кульчицької.

О 17:00 в Колонній залі КМДА відбудеться концерт «Свічка пам’яті» Камерного дівочого хору КССМШ-інтернату ім. Лисенко, присвячений п’ятій річниці Революції Гідності і вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Увечері о 18:30 на алеї Героїв Небесної Сотні засяють промені Гідності. Вперше проект представили до першої річниці розстрілів на Майдані. Тоді лазерні промені світили з вулиць Інститутської, Михайла Грушевського, з Майдану Незалежності – в місцях, де загинули Герої Небесної Сотні. До Дня Гідності та Свободи в 2017 році промені встановили на місці майбутнього Музею Майдану.

О 19:00 біля стели на Майдані Незалежності почнеться пелюсткове хода на честь Героїв Небесної Сотні. Організатори запрошують разом з ними пригадати, вшанувати і посипати пелюстками троянд місця, де проливалася кров Небесної Сотні.

О 19:00 Київський академічний театр українського фольклору «Берегиня» запрошує на театралізований концерт «Небесна Сотня з нами».

З повною програмою заходів можна ознайомитися на сайті музею Революції Гідності.

Нагадаємо:

  • 20 лютого в Україні щорічно відзначається День Героїв Небесної сотні – пам’ятна дата, встановлена ​​указом президента Петра Порошенка у 2015 році для увічнення подій Революції Гідності, яка тривала з листопада 2013 року по лютий 2014 року.
  • До 18 лютого 2014 року загинуло 9 активістів. Найбільше протестуючих на Майдані загинуло з 18 по 21 лютого – 84 людини, після 21 лютого – ще 18. Наймолодшому з Небесної сотні Назару Войтовичу було 17 років, найстаршому Івану Наконечному – 83. Крім українців, жертвами режиму Віктора Януковича стали білоруси, вірмени і грузини.
  • Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Героїв України 99-ти Героям Небесної сотні. Троє іноземців: громадянин Білорусі Михайло Жизневський і громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані, посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної сотні.