Активісти назвали ім’я ще одного причетного до вбивства Катерини Гандзюк

Новини
Катерина Гандзюк Фото: Facebook

Активісти ініціативної групи «Хто замовив Катю Гандзюк?» заявляють, що до її вбивства причетний діючий керівник Головного управління Нацполіції в Херсонській області Артур Мєріков.

Про це йдеться у повідомленні ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» у Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Артур Мєріков – поки що керівник Нацполіції Херсонської області. Він причетний до вбивства Катерини Гандзюк. І буде звільнений з посади. Саме Мєріков попередив кримінального авторитета Олексія Левіна (Москала) про те, що за ним ведеться спостереження і йому краще виїхати. Попередив через батька, вбивцю-рецидивіста Москала-старшого», – стверджують активісти, посилаючись на декілька джерел.

Вони вказують, що наступного дня після отримання інформації від Мєрікова Левін (Москал) втік до Домінікани. Саме він безпосередньо організовував вбивсто Гандзюк «на замовлення Владислава Мангера, Євгена Рищука та Андрія Гордеєва».

«Для розуміння масштабності кримінально-мафіозного синдикату, з яким доводилось боротись Каті, а тепер нам: брат Артура Мєрікова – Вадим, екс-депутат Верховної ради, входив до фракції Народний Фронт, колишній губернатор Миколаївської області. Безпосередній підлеглий Мєрікова, Сергій Курділов, є кумом керівнику групи виконавців Торбіна (Опера). Він організовував покривання реальних злочинців і вів слідство хибним шляхом», – зазначають активісти.

Вони наголосили, що Курділов, під чиїм наглядом поліція намагалась повісити справу на стрілочника, як і десятки інших правоохоронців (слідчих, оперативних співробітників), що фальсифікували цю справу, продовжують служити в лавах поліції. Їх просто «сховали» подалі від Главку в районних відділках поліції Херсонщини.

Активісти нагадали, що 17 жовтня президент України присвоїв Артуру Мєрікову спеціальне звання «генерала поліції третього рангу». В цей час Гандзюк була ще жива і знаходилась в Київському опіковому центрі. За їх інформацією Мєріков повинен був отримати погони генерала ще 24 серпня, на День Незалежності. Але після повного саботажу розслідування херсонською поліцією і затриманням невинного Новікова, з генеральськими зірочками в Києві вирішили почекати і чекали менше двох місяців.

«За нашими даними, зараз керівництво Нацполіції збирається відсторонити Артура Мєрікова з посади начальника. Його місце з приставкою «в.о.» займе його нинішній зам Микола Цап. Але нас цікавить інше. Чи буде Мєріков затриманий і чи побачимо ми його на лаві підсудних за покривання особливо тяжкого злочину?», – заявили соратники Катерини Гандзюк.

Нагадаємо:

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком.
  • 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на закінчений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).
  • 6 листопада Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів.
  • На початку листопада ЗМІ оприлюднили ім’я ймовірного посередника між замовником і організатором вбивства Гандзюк – помічника нардепа Паламарчука Ігоря Павловського, якого підозрюють у передачі грошей «за роботу» підозрюваному в організації вбивства Сергію Торбіну. 12 листопада Шевченківський райсуд Києва заарештував Павловського без права застави.
  • 4 грудня Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що у справі про вбивство активістки Гандзюк оголошено підозру Олексію Левіну, який за версією слідства є ключовою фігурою в цьому злочині.
  • 21 грудня СБУ повідомила про відпрацювання версії, що Гандзюк була вбита через її активну позицію щодо незаконної вирубки лісу в Херсонській області та викритті причетних до цієї схеми чиновників ОДА. СБУ оголосила в розшук підозрюваного в організації вбивства активістки Олексія Левіна.
  • 28 січня 2019 року батько убитої активістки Віктор Гандзюк на засіданні тимчасової слідчої комісії в Раді заявив, що голова Херсонської облради Владислав Мангер, голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв і його заступник Євген Ріщук повинні піти з політики через співпрацю з підозрюваним в організації вбивства його дочки.
  • Генпрокуратура України повідомила про підозру в організації вбивства Катерини Гандзюк Мангеру.
  • 15 лютого Шевченківський райсуд Києва заарештував Мангера з правом внесення застави в розмірі 2,5 млн грн. В цей же день адвокат вніс заставу за Мангера і його випустили з під варти.