В МінТОТ пояснили, які особи та компанії потрапили до оновленого санкційного списку РНБО

Новини
Фото: Reuters

У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) пояснили, які саме фізичні особи та компанії потрапили до оновленого санкційного списку Ради національної безпеки та оборони України.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію міністерства.

Як зазначається, відповідно до указу президента України від 19 березня про введення в дію рішення РНБО, обмежувальні заходи будуть застосовані «до низки фізичних та юридичних осіб, які створюють реальні або потенційні загрози національним інтересам України, порушують інтереси суспільства та держави, призводять до завдання майнових втрат, створюють перешкоди для повноцінного здійснення громадянами України належних їм прав і свобод».

Зокрема санкції України застосовані: до 23 фізичних осіб, які були залучені до проведення незаконних археологічних пошукових робіт на об’єктах культурної спадщини чи взяли участь у заходах, спрямованих на легітимізацію незаконної окупації АР Крим та м. Севастополь; до російських підприємств та підприємств з країн Європи, які забезпечують діяльність ТОВ «Титанові інвестиції» в м. Армянськ на території АР Крим; до 14 юридичних осіб, залучених до постачання матеріалів, обладнання та послуг для заводів оборонно-промислового комплексу РФ на тимчасово окупованих територіях.

Також обмежувальні заходи застосовані: до юридичних осіб, залучених до організації перевезень через порти «Темрюк» (РФ), «Кавказ» (РФ) та Керченську паромну переплаву; до юридичних осіб залучених до незаконного будівництва транспортного переходу через Керченську протоку; до фізичних осіб, які є керівниками/засновниками юридичних осіб, залучених до незаконного будівництва транспортного переходу через Керченську протоку.

Крім того, до санкційного списку включені 30 фізичних осіб, громадян іноземних держав, які в якості «міжнародних спостерігачів» взяли участь у незаконних виборах президента РФ на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя 18 березня 2018 року.

«Запровадження санкцій до усіх причетних юридичних та фізичних осіб унеможливить економічні відносини з Україною, створить передумови для застосування аналогічних обмежувальних заходів країнами ЄС та США, сприятиме відновленню державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях АР Крим та м. Севастополя», – наголосили у МінТОТ.

Нагадаємо:

  • 19 березня президент України увів в дію рішення РНБО про розширення санкційних списків фізичних і юридичних осіб РФ, які причетні до будівництва Керченського мосту, нападу на кораблі ВМСУ біля Керченської протоки, організовували псевдовибори на окупованих територіях Донбасу та Криму, незаконно використовують музейне зібрання України. До списку також додані керівники Ради Федерації та депутати Держдуми РФ.
  • До нових санкційних списків РНБО, зокрема, увійшли громадяни Росії, санкції США до яких були застосовані ще 2014 року. Серед них – 25 державних діячів та бізнесменів, причетних до окупації Криму, які були виявлені дослідженням Центру журналістських розслідувань влітку 2018 року.
  • Також до оновленого українського списку санкцій включено російські компанії-перевізники, що брали участь у перевезенні російських військ та техніки до Криму під час анексії, компанії, які будували Керченський міст та газопровід Краснодарський край – Крим, а також компанії російських олігархів – Олега Дерипаски, Олексія Мордашова та Геннадія Тимченка.