У день виборів у Facebook триває агітація

Новини
BBC.com

У день виборів у соцмережі Facebook триває активна рекламна кампанія за та проти кандидатів.

Про це повідомляє в неділю рух ЧЕСНО, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Частина реклами транслюється із офіційних сторінок партій та мажоритарників, однак левова частка реклами транслюється із неофіційних фан-сторінок та сторінок, які транслюють антирекламу», – йдеться у тексті.

Офіційна сторінка «Слуги народу» мобілізує своїх прихильників взяти участь у голосуванні. Змістовно більшість дописів ідентична, однак таргетовані вони на різні міста.

Станом на 12 годину 21 липня на сторінці «Слуги народу» транслюється 34 активні рекламні дописи.

 

Частина партій вирішила не відмовлятися від реклами в соцмережах у день виборів. Так, партія «Соціальна справедливість» транслює у Facebook інтерв’ю своєї лідерки Алли Шлапак.

Партія «Батьківщина» продовжує просувати свою сторінку в Instagram, таким чином рекламуючи і бренд партії, і її лідерку.

Рекламують «Батьківщину» і окремі її представники, наприклад Вадим Івченко, який рекламує свої дописи з аргументами за те, чому варто обирати саме цю партію.

Ведуть агітацію та контрагітацію і сторінки, які позиціонують себе як медіа. Так, сторінка сайту «Інформатор» одночасно рекламує допис за «Радикальну партію» та інший допис проти лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока.

Не має реклами сьогодні, але активно «вкладувався» у рекламу Андрій Садовий (платником вказано партію «Самопоміч»). У поширення ролику, де Садовий закликає вживати олію коноплі, 19-20 липня вклали кілька тисяч доларів. Один із серії цих дописів почали рекламувати вже в день тиші.

Нагадаємо:

  • 21 липня в Україні проходять позачергові вибори до Верховної Ради України IX скликання. Українці в багатомандатному виборчому окрузі можуть проголосувати за одну з 22 партій, які беруть участь у виборах. Також виборці можуть проголосувати з одного з кандидатів на 199 одномандатних виборчих (мажоритарних) округах, де за місце в парламенті борються 3220 кандидати: 1404 представляють 58 політичних партій і блоків, ще 1680 – самовисуванці.
  • На позачергових виборах до Верховної Ради України в перші години дня голосування спостерігачами не виявлено системних порушень виборчого законодавства чи конфліктів, які можуть мати суттєвий вплив на результати волевиявлення громадян. Однак типові процедурні порушення, спричинені з вини виборців і/або некомпетентності членів виборчих комісій, мають негативний вплив на перебіг голосування.
  • Співробітники Національної поліції України станом на 13:00 зареєстрували вже понад 800 повідомлень про порушення виборчого законодавства під час дострокових виборів у Верховну Раду. Переважно, ці повідомлення пов’язані з незаконною агітацією та перешкоджанням здійсненню виборчого права. Слідчими підрозділами розпочато 10 кримінальних проваджень.