Едема Бекірова не повезуть до Красноперекопська: «справу» розглянуть в Сімферополі

Новини
Едем Бекіров Фото: RFE/RL

«Верховний суд» окупованого Криму у вівторок, 20 серпня, задовольнив апеляційну скаргу адвокатів тяжкохворого кримськотатарського активіста Едема Бекірова і скасував рішення про передачу його «кримінальної справи» на розгляд до «Красноперекопського районного суду».

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

«Суд скасував постанову суду першої інстанції, задовольнив апеляційну скаргу, залишивши справу в підсудності «Центрального районного суду» м.Сімферополя», – йдеться в повідомленні.

Як зазначають активісти, рішення прийняв «суддя» Михайло Соболюк. Він також долучив до матеріалів справи клопотання захисту про проведення додаткової судово-медичної експертизи активіста.

Едем Бекіров брав участь в засіданні по відеозв’язку з СІЗО Сімферополя. Його захист представляли адвокати Іслям Веліляєв і Олексій Ладін.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)».
  • 11 червня ЄСПЛ зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму. Це рішення не було виконано. 10 липня ЄСПЛ зобов’язав уряд РФ провести незалежне медичне обстеження Бекірова.
  • 15 липня омбудсмен РФ Тетяна Москалькова заявила, що Бекірова нібито перевели в лікарню. Однак дочка активіста Елеонора Бекірова повідомила, що батька перевели в санчастину СІЗО №1 Сімферополя, проте медичної допомоги він досі не отримує. У Бекірова значно погіршився стан здоров’я.
  • Кримінальну справу Бекірова направили з Сімферополя для розгляду по суті в «Красноперекопський районний суд». У Красноперекопську немає ізолятора тимчасового утримання, найближчий знаходиться в Армянську, умови утримання якого загрожують життю Бекірова, крім того, він може не пережити етапування із СІЗО Сімферополя.
  • 8 серпня «Верховний суд Криму» продовжив до 11 жовтня термін утримання під вартою Едему Бекірову.