Балух розповів про жорстокі тортури і катування в російській колонії

Новини
Владимир Балух Фото: YouTube Ukraine Crisis Media Center

Звільнений з російського ув’язнення український активіст Володимир Балух розповів про жорстокі тортури і катурвання, які застосовували до нього співробітники СІЗО в російській Твері і колонії №4 міста Торжок Тверської області Росії у лютому-березні 2019 року.

Відповідне відео на якому Балух в колонії міста Торжок розповідає про тортури, було показано в понеділок, 16 вересня, на пресконференції активіста в Українському кризовому медіацентрі, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Фізичне насильство почалося відразу, з перших секунд приїзду сюди, в ІК №4. Сюди я прибув 28 березня 2019 року. Далі було так зване «приймання», жорстке з фізичним насильством … Тут, на території колонії, під час «приймання» співробітниками був побитий. Їх там було багато. Чоловік 10, 8 – мінімум. Били ззаду, я лицем до стіни стояв … Кинули на шпагат, били по ногах, в область печінки, нирок, по голові ззаду. Те, що це була не одна людина – це точно. Били ззаду. Я знаходився обличчям до стіни, розтягнутий до дикої фізичного болю, ноги розтягнуті, практично на шпагаті … Після цього роздягли догола, дали робу, яку не можна застебнути, сказали: «Заправляй в труси штани і йди на карантин після цього». А вже на карантині придумали порушення, ШІЗО … Загрози фізичного впливу присутні на кожному кроці», – каже на відео Балух.

Він пояснив, що йому призначили 15 діб штрафного ізолятора за те, що він нібито не привітався зі співробітником адміністрації. Також від нього вимагали влаштуватися на роботу, погрожуючи застосувати насильство в разі відмови, «щоб я зрозумів, де я перебуваю».

За словами Балуха, тортури почалися ще по прибуттю в СІЗО-1 Твері, куди його доставили по етапу з Керченській колонії в окупованому Криму.

«Також з 13 березня по 28 березня фізичне насильство застосовувалося в Твері в СІЗО-1. 15 березня 2019 року в день, коли я прибув. Це були тортури з погрозами сексуальної наруги. І теж були придумані стягнення, за які я сидів в ШІЗО, за які догану оголошували. Побиття, наволочка на голову, поливання водою, електрошокер, биття по всіх частинах тіла – по п’ятах, по ногах, по вухах і загроза сексуального насильства, коли шокер засовують в анальний отвір. Не менше 20-30 хвилин, я думаю це тривало. Електрошокером я отримав близько 150 ударів. В основному це зад, спина, ноги», – говорить Балух.

«Мета може бути тільки одна – зламати людину морально, підпорядкувати, принизити, змусити відчувати себе мерзотою, що ти повністю в їх руках і нічого ти зробити з цим не можеш», – додав він.

Балух також повідомив, що його відвідував медик до і після побиття, пропонував помазати садна йодом, міряв тиск і температуру. Як зазначив активіст, оскільки всі знущання і тортури проходили «з благовоління» цього лікаря, він надалі відмовився від будь-якої медичної допомоги в ув’язненні.

«Це шок повний, відразу після цього знущання я перебував в стані прострації. У мене жахливо болять суглоби після тортур холодом. Болі в області печінки, постійно болить голова. Я перемерз в ШІЗО. Хоча говорили, що там 16 градусів, але там набагато нижче температура», – також розповів Балух на відео.

Як повідомлялось, 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ. Серед них був і кримчанин Володимир Балух.

Нагадаємо:

  • 16 сiчня 2018 року в Криму «Роздольненський районний суд» засудив фермера Володимира Балуха, який підняв над своїм будинком український прапор, до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 рублів за фальсифікованим обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів». 14 березня 2018 року «Верховний суд Криму» змінив в частині покарання вирок Балуху, зменшивши йому термін покарання на 2 місяці. 19 березня активіст оголосив безстрокове голодування через незаконний вирок.
  • 5 липня в Криму «Роздольненський районний суд» засудив Володимира Балуха у «справі про дезорганізацію діяльності Роздольненського ІТТ» до 3 років колонії загального режиму. За сукупністю з попередньою справою про «зберігання боєприпасів» активіста засудили до 5 років в колонії загального режиму і штрафу 10 тис рублів.
  • 3 жовтня «Верховний суд Криму», розглянувши апеляційну скаргу захисту Володимира Балуха на вирок «Роздольненського районного суду» від 5 липня, скоротив йому термін позбавлення волі з 5 років до 4 років 11 місяців. 18 жовтня Володимира Балуха етапували до виправної колонії №2 Керчі.
  • З 29 березня 2019 року Володимир Балух утримувався у виправній колонії №4 міста Торжок в Тверській області РФ.
  • В кінці квітня 2019 року «Верховний суд Криму» прийняв рішення, яке продовжує час перебування Балуха в російській колонії. «Суд» ухвалив не зараховувати час, проведений політв’язнем в СІЗО, як день за півтора, а вважати цей термін як день за день, хоча ч.3 ст. 2 КК РФ говорить, що час тримання особи під вартою зараховується в строк позбавлення волі з розрахунку один день за півтора дня відбування покарання у виправній колонії загального режиму.