У Підмосков’ї помер перший і єдиний президент Криму Юрій Мєшков

Новини
Юрій Мєшков Фото: RFE/RL

У Росії в неділю, 29 вересня, в лікарні Краногорська Московської області на 74-му році життя помер перший і єдиний президент Криму Юрій Мєшков, якого два тижні тому перевезли після інсульту з лікарні Туреччини. Після окупації Криму Мєшков часто приїздив на півострів, але не знайшов порозуміння з окупаційною «владою», яку різко критикував.

Про смерть Мєшкова повідомила агентству Інтерфакс його дочка Маріанна Мєшкова.

Раніше Мєшкова розповіла агентству, що її батько знову переведений в реанімацію після того, як у вихідні був залишений без нагляду лікарів. Вона мала намір перевести його з Красногорська в лікарню Москви.

1 вересня Мєшков переніс інсульт в Туреччині, куди приїхав на відпочинок з дружиною. Турецькі лікарі ввели його у штучну кому, з якої вивели приблизно через добу.

Маріанна Мєшкова розповіла, що напад у її батька стався після конфлікту з працівниками готелю, оскільки йому з дружиною дали номер в готелі нижче заявленого класу. Крім того, у пари вкрали гроші і документи.

16 вересня Мєшкова перевезли до лікарні Краногорска Московської області. В ході лікування, незважаючи на запалення легенів, були помітні поліпшення: він почав намагатися говорити, став проявляти інтерес до життя.

Як повідомив на своїй сторінці в Facebook кримський проросійський активіст Ілля Большедворов, Мєшков просив поховати його в Криму. У зв’язку з чим, його дочка Маріанна просить допомоги в організації транспортування і поховання тіла батька в Сімферополі.

Нагадаємо:

  • 30 січня 1994 року Юрій Мєшков був обраний президентом Криму. Практично весь час правління в автономії у нього виникали конфлікти з Верховною Радою Криму. У березні 1995 року цей конфлікт особливо сильно загострився. Мєшков зробив спробу розгону кримського парламенту, для чого його будівлю було блоковано, що мало не призвело до збройних сутичок. У ситуацію був змушений втрутитися Київ. 17 березня 1995 року Верховна Рада України скасувала кримську конституцію і ще близько 40 законів автономії, в тому числі про інститут президентства. Мєшков виїхав до Росії, прийняв громадянство РФ і викладав в одному з московських вузів.
  • Після окупації Криму Росією Мєшков часто приїжджав на півострів, однак не знайшов взаєморозуміння з представниками окупаційної «влади», яких різко критикував.
  • 27 лютого 2019 року Юрій Мєшков назвав так званого «главу Криму» Сергія Аксенова та спікера «Госсовєта Криму» Володимира Константинова зрадниками, які в 2014 році намагалися утримати півострів у складі України і заявив про намір балотуватися в «депутати Госсовєта».
  • 20 березня 2019 року «Центральний районний суд» Сімферополя піддав адміністративному арешту на дві доби Мєшкова, який мав намір 19 березня провести в місті неузгоджений мітинг з критикою кримської «влади».