Окупанти обіцяють до 2025 року повністю забезпечити водою Крим і Севастополь

Новини
Висохлий Північно-Кримський канал в Криму після окупації Фото: e-crimea.info

Потребу окупованих Криму і Севастополя в воді планують повністю закрити до 2025 року після реконструкції водоводу і Міжгірського водосховища, на що необхідно виділити від 15 до 20 млрд рублів.

Про це повідомив агентству ТАСС глава Федерального агентства водних ресурсів Росії (Росводресурси) Сергій Кирилов.

У квітні 2019 року президент РФ Володимир Путін доручив забезпечити підготовку документації по використанню Міжгірського водосховища для усунення проблеми дефіциту води в Криму і Севастополі.

«Йде опрацювання техніко-економічного обґрунтування відповідно до федеральної цільової програми. Це сам по собі захід перспективно середньостроковий, період його реалізації – приблизно 2025 рік. Я маю на увазі не техніко-економічне обґрунтування (ТЕО), а безпосередньо будівництво гідротехнічних споруд. Це один з перспективних заходів, спрямованих на водозабезпечення та Республіки Крим, і міста Севастополя», – сказав Кирилов

Говорячи про те, коли завершиться розробка схеми з перехоплення річок Альма, Салгир, Кача і Бельбек для наповнення Міжгірського водосховища він зазначив, що необхідно буде ремонтувати водогін, який йде на Севастополь, а також запропонувати технічні рішення по збору вод в Міжгорне водосховище і щодо запобігання фільтрації води з нього.

За словами Кирилова, експерти оцінюють вартість робіт від 15 до 20 млрд рублів і зараз проводиться техніко-економічне обґрунтування проекту, щоб визначити технологію.

«В цілому місцевих водних ресурсів досить для покриття потреб питного водопостачання та промислового водопостачання регіону. У зв’язку з цим проблем з водозабезпеченням республіки ми не бачимо. Заходи реалізуються, щоб закрити перспективну потребу водопостачання, Сімферополя як найбільш великого міста півострова і Севастополя», – уточнив глава Росводресурсів, зазначивши, що зараз на півострові для зрошуваного землеробства, сіяння рису води не вистачає.

Для організації водопостачання населення в Криму реалізований проект по використанню підземних вод. Зокрема, у вересні 2016 завершилося будівництво трьох водозаборів, пробурено 36 свердловин, загальний обсяг води, що подається склав 195 тис. куб. м на добу, що дозволило забезпечити питною водою близько 400 тис. жителів Східного Криму за тимчасовою схемою, яка експлуатується до теперішнього часу.

12 серпня 2019 року «постпред Криму при президенті Росії» Георгій Мурадов заявив про необхідність провести переговорний процес з Україною про пропуск на півострів вод Дніпра, оскільки «це не вода річки Дніпро, яка належить Україні, це наша вода, що йде з території РФ».

Представник президента України в АРК Антон Кориневич у відповідь на це заявив, що РФ, окупувавши Крим, повинна сама вирішувати питання забезпечення півострова водою.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • «Владою» Криму було дано старт геологорозвідці і бурінню свердловин для видобутку води на промислові і сільськогосподарські потреби. Буріння свердловин, на думку екологів, не вирішить проблеми з водопостачанням Криму, а тільки призведе до засолення земель.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • За підрахунками директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайла Ромащенко, власних водних ресурсів у окупованого Росією Криму без дніпровської води з материкової України вистачить лише для забезпечення потреб одного мільйона жителів, тобто, менше половини населення півострова. Водозабезпеченість півострова в 10 разів менше потреб кримчан.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації України Михайло Яцюка вказує, що забезпечення окупованого Криму водою продовжує залежати від того, наскільки часто на півострові випадають опади, незважаючи на всі спроби російської окупаційної «влади» придумати альтернативні схеми водопостачання.