Маломобільні громадяни на окупованому Донбасі відрізані від пенсії – Human Rights Watch

Новини
Фото: dpsu.gov.ua

Пенсіонери на окупованих територіях сходу України, які внаслідок хвороби, інвалідності або віку є маломобільними, зазнають серйозних труднощів з отриманням пенсії або взагалі не можуть її отримати. Ситуацію може покращити ухвалення Радою законопроєкту №2083-д про пенсії для мешканців Донбасу.

Про це заявляють в міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch (HRW).

Як вказую правозахисники, в листопаді 2014 року уряд України припинив виплату пенсій на непідконтрольних їй територіях на сході країни. З тих пір жителі цих районів для отримання виплат повинні оформляти на підконтрольній території статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і особисто їздити за пенсією через лінію розмежування. За оцінкою Уповноваженої Верховної Ради з прав людини, пенсію не отримують понад 450 тис. осіб з приблизно 1,2 млн пенсіонерів на непідконтрольних уряду територіях Донбасу.

«Політика української влади в питанні пенсійних виплат створює великі проблеми для багатьох літніх людей на непідконтрольних уряду територіях. Ця політика є дискримінаційною, порушує майнові права і в принципі відрізає від пенсії тих, хто фізично не в змозі їздити через лінію розмежування», – зазначає Юлія Горбунова, старший дослідник Human Rights Watch по Європі і Центральній Азії.

Як вважають в HRW, Верховна Рада повинна прийняти законопроєкт №2083-д, який знаходиться на розгляді та передбачає, зокрема, ліквідацію прив’язки пенсійних виплат до статусу ВПО і спрощення порядку погашення заборгованості тим, кому було відмовлено у виплатах або хто не мав можливості отримувати їх.

У той же час, вказують правозахисники, ухвалення цього законопроекту ліквідувало б дискримінацію, якої з 2014 року зазнають пенсіонери на непідконтрольних уряду територіях, проте він не вирішує інших проблем тих пенсіонерів, яким в силу обмеженої мобільності важко особисто отримувати пенсію. Наприклад, зараз такі пенсіонери зобов’язані кожні три місяці проходити фізичну ідентифікацію особистості в відділенні єдиного державного банку, через який виплачуються пенсії. На відміну від жителів іншої частини України громадяни з непідконтрольних уряду територій, які зареєстровані як ВПО, не можуть оформляти довіреність на отримання пенсії іншою особою.

Для вирішення цих питань необхідні подальші реформи, включаючи введення дистанційної ідентифікації особистості і забезпечення доступності онлайнових нотаріальних послуг, відзначають в Human Rights Watch.

В якості однієї з умов отримання пенсії уряд також вимагає від громадян, які проживають на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, мати на урядовій стороні реєстрацію за місцем проживання і як мінімум раз в два місяці перетинати лінію розмежування. Ці вимоги є дискримінаційними і створюють надлишкові труднощі для літніх людей, які змушені регулярно здійснювати важкі, а часом і небезпечні, поїздки, наголошують правозахисники.

«У питаннях пенсійних виплат до маломобільних літніх людей на непідконтрольних уряду територіях потрібно ставитися так само, як до будь-яких інших громадян України. Неприпустимо, коли деякі з них живуть в злиднях, але не отримують належних за законом пенсій», – вважає Юлія Горбунова.

Як повідомлялось, у 2019 року в чергах при перетині лінії розмежування на КПВВ в Луганській і Донецькій областях померло 27 осіб. У більшості випадків – це люди похилого віку. За даним Офісу омбудсмена України, на Донбасі останнім часом почастішали випадки порушень прав людини при перетині лінії розмежування через контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ).

Нагадаємо:

  • 26 листопада в Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №2083-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію». Він повинен вирішити питання виплати пенсії громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольних української влади територіях. Зокрема, законопрєкт передбачає відв’язування виплати пенсій від статусу внутрішньо переміщеного особи.
  • Законопроєкт щодо пенсій не передбачає виплат безпосередньо на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей, а також в анексованому Криму.
  • Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро Лубінець пояснив, яким чином планується виплачувати пенсії і заборгованність по ним громадянам України з тимчасово окупованих територій ОРДЛО відповідно до нового законопроєкту №2083-д. За його словами, людина буде отримувати пенсію за цей місяць і автоматично ще одну пенсію за рахунок того боргу, який вже є перед цією людиною з боку України.
  • На думку правозахисників «Донбас SOS», законопроєкт №2083-д допоможе найбільш уразливішій категорії населення – переселенцям, людям похилого віку та людям, які проживають на непідконтрольних територіях.
  • На думку правозахисників, прийняттям законопроекту №2083-д про пенсії для жителів Донбасу можна зменшити смертність в чергах на КПВВ при перетині лінії розмежування. Завдяки заходам, які в ньому передбачені, пенсіонерам не буде необхідно так часто їздити на підконтрольну територію.